Gazdaság

Népszerűek a támogatott hitelek

Mérsékelt csökkenés a lakáspiacon a pandémia időszakában

Az év első hét hónapjában 524,2 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitelre szerződést ügyfelek, ez két százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől – közölte lapunkkal a Money.hu pénzügyi portál.

Ebből az látszik, hogy mérsékelt a csökkenés, azaz a piacot nem sokkolta a pandémia. Mindez részben az alacsony kamatoknak, részben pedig az államilag támogatott lakáshitelek népszerűségének köszönhető. A támogatott lakáshitel-szerződések összege júliusban több mint 11 milliárd forintra, az év első hét hónapjában pedig 88 mil­liárd forintra rúgott, ami 72 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Itt fontos azt megemlíteni, hogy tavaly júliusban bővült a támogatott lakáshitelekre jogosultak köre, például használt lakás vásárlása esetén a kétgyermekesek számára is elérhetővé váltak. A stabil kereslet ellenére a teljes piachoz képest a támogatott hitelek aránya alacsony.

Egyelőre nincs arról hivatalos információ, hogy a jogosultak körén tovább bővítenének vagy a felvehető összegeket megemelnék. Matolcsy ­György a napokban Az Új Otthon Programról szóló írásában írt arról, hogy az új zöldotthont építők és vásárlók tízéves futamidővel nullaszázalékos hitelt kaphatnának a jegybankon keresztül.

Az ingatlanvásárlást tervezők szempontjából fontos, hogy az eddigi információk szerint ez csak új lakásokra vonatkozna, szemben az olyan állami támogatásokkal, mint a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok vagy éppen a babaváró hitel.

Kapcsolódó írásaink