Gazdaság

Jól jöhet a halasztott adóbefizetés

Hétindító. Romolhat a külkereskedelmi egyenleg augusztusban júliushoz képest, de még pozitív tartományban maradhat

Az ipari termelés kezd visszaállni a normális kerékvágásba, ugyanúgy a kiskereskedelemben is növekedés tapasztalható, és augusztusban pozitív lehetett a külkereskedelmi mérleg is.

Meglehetősen gazdag lesz az itthoni heti makronaptár, ugyanis fontos adatok jelennek meg. Ma közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az augusztusi kiskereskedelmi termékforgalom alakulását. Itt éves alapon másfél százalékos lehet a növekedés tavaly augusz­tushoz képest. Kedden teszi közzé a KSH az augusztusi ipari termelés alakulását. Mint azt Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, az elmúlt hónapokban folytatódott a javulás, mivel a gyárak fokozatosan kezdenek visszaállni a termelésre, de az augusztus még várhatóan mínusszal zár a tavalyi évhez képest. Szerdán jelenik meg a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi, és az első héthavi forgalma. Júliusban 42,3 százalékos volt a visszaesés tavaly júliushoz képest, viszont az augusztus már lényegesen jobb lehetett, hiszen erősödött a belföldi vendégforgalom, már ami a vendégéjszaka számot jelenti, viszont a külföldi turisták forgalma jelentősen visszaesett. Németh Dávid szerint augusztusban harminc százalékkal eshetett vissza összességében a forgalom. Csütörtökön a szeptemberi infláció láthat napvilágot, augusztusban 3,9 százalék volt az éves szintű infláció, és Németh Dávid szerint ez maradhatott szeptemberben is. Vannak ugyanakkor kockázatok, mivel felfelé is emelkedhet az infláció, csakúgy mint a lengyeleknél. Ezt hajtja az élelmiszerek és a szolgáltatások drágulása, de az inflációt a gyenge forintárfolyam is befolyásolja – tette hozzá Németh Dávid. Szintén csütörtökön közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás szeptemberi adatait, ami pozitív tartományba ugorhat, hiszen a hónap végéig kellett a halasztott adóbefizetéseket teljesíteni. Pénteken közöl adatot a KSH az augusztusi külkereskedelmi termékforgalomról, ami júliushoz hasonlóan ismét pozitív lehet. Németh Dávid szerint a júliusi 207 millió euró után augusztusban százmillió euró lehet a külkereskedelmi mérleg.

Nemzetközi szinten szeptemberi ISM szolgáltatói index „érkezik” az Amerikai Egyesült Államokból ma, ami pozitív képet mutat a gazdaságról, ugyanakkor az előző érték megmaradására lehet számítani. A legutóbbi index 56,9 pontot mutatott. Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán közli a rövidített jegyzőkönyvét a legutóbbi kamatdöntésről. A Fed minden bizonnyal beszámol arról, hogy miért nem számíthat a piac hosszú távon kamatemelésre. Csütörtökön kaphatunk képet az amerikai munkaerőpiac heti alakulásáról, nevezetesen arról, hogy mennyien jelentkeznek munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban. Ezen a héten nyolcszázezer igénylőre lehet számítani.

Németországban kedden az ipari megrendelések augusztusi alakulását közli a statisztikai hivatal. Szerdán pedig az ipari termelés alakulását. Előbbi esetében gyors kilábalást mutatnak a számok, és javulás várható az ipari termelésben, de még – a júliusi érték mínusz tíz százalék volt – mindig negatív tartományra lehet számítani. Az eurozónában hétfőn teszi közzé az Eurostat az augusztusi kiskereskedelmi forgalom alakulását, itt éves alapon kétszázalékos javulás valószínűsíthető. Kínából a szeptemberi szolgáltatói bizalmi index lesz ismeretes csütörtökön, itt az előző hónaphoz képest 54 ponton állhat a mutató.

Kapcsolódó írásaink