Gazdaság

Energiatakarékos ingatlan: kedvezőbb megtérülés

Az adómegtakarítás miatt a leendő tulajdonosok várják, hogy a döntéshozók ismertessék: mely rozsdaövezetekben lehet majd elindítani a lakásépítkezéseket

Az energetikai előírások szigorodásával drágulhatnak az új építésű ingatlanok, azonban a rozsdaövezeti lakások megjelenése a lakásépítéseknek adhat lendületet, emellett fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, növelheti a bérlakásállományt is.

Energiatakarékos ingatlan: kedvezőbb megtérülés
A befektetések, így például a napelem, hosszú távon biztosan megtérülnek
Fotó: MH/Katona László

Január 1-je után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, és így legalább BB energetikai osztályú besorolást kap – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, a jövő évi átadással tervezett új építésű ingatlanok már megfelelnek a fenti követelményeknek, de akadhatnak olyan idei átadással tervezett lakások vagy házak, ahol a kivitelezői csúszások problémát okozhatnak az építtető számára. Ha ugyanis a használatbavételi engedélyt csak jövőre tudják kikérni, akkor az új szabályozásnak való megfelelés többletköltséget okozhat, ezáltal pedig akár emelkedhet az eladási ár is – magyarázta a szakértő.

Kitért rá, a családi házak esetében a gyorsabb eladásokhoz hozzájárulhat, hogy a karanténhatásnak is köszönhetően április eleje óta az érdeklődések 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakra érkezett szemben az előző év azonos időszakával időszakkal, amikor az új társasházi lakásokhoz képest 42 százalékot tett ki az arányuk. A járványt megelőző január–feb­ruá­ri időszakhoz képest pedig júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent.

A szakértő szerint viszont aki most vág bele az építkezésbe, annak legalább két-hárommillió forinttal nagyobb költséggel kalkulálhat a szigorúbb energetikai szabályok miatt. A költségnövekedésnek felső határa a legtöbb építkezéshez hasonlóan nincs, hiszen ez leginkább a felhasznált anyagok minőségétől és beépített gépészeti megoldásoktól függ. Az viszont biztos, hogy az energiahatékonyabb lakások fogyasztása jóval alacsonyabb, tehát ezek a befektetések kellően hosszú távra vetítve biztosan megtérülhetnek.

Habár az energiahatékonysági szigorítások növelik az új építésű lakások kiviteli költségeit, ha a rozsdaövezetekben kellő számú új lakás épül, akkor a növekvő versenyhelyzet miatt az áfacsökkentésből egyre nagyobb összeg maradhat a vevőknél, és egyre kevesebb részt nyelhetnek le az építtetők. Balogh László szerint azt is fontos látni, hogy a jelenlegi árszinteken már nagyon kevesen képesek új építésű ingatlant vásárolni. Erre utal az a tendencia is, hogy az utóbbi hetekben egyébként enyhe csökkenés figyelhető meg az új lakóingatlanok iránti érdeklődések számában. Ez egyrészt a vevők kivárásával magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy a piacon elérhető új építésű kínálat egy része már a megfizethetőség határait súrolja. Mindkét tényező összefügg a tervezett rozsdaövezeti lakásfejlesztésekkel. Sokan várják, hogy a döntéshozók ismertessék: mely rozsdaövezetekben lehet majd elindítani a lakásépítéseket. A másik oldalról a keresletet is fokozhatja, mert a rozsdaövezeti lakásokat ötszázalékos kedvezményes áfával lehet megvásárolni. Összességében a rozsdaövezeti lakások megjelenése a lakásépítéseknek adhat lendületet, emellett fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, növelheti a bérlakásállományt is.

Az OTP Ingatlanpont szakértőinek válasza szerint az jelentene pluszköltséget, ha az eredetileg idei átadású (idei használatba vételi engedély) ház mégsem készülne el, mert akkor át kell tervezni a 2021-től érvényes előírásnak megfelelően. Így viszont igyekszik minden kivitelező és beruházó idén befejezni azt, amit még nem az új előírásoknak megfelelően épít. Ezért jelenleg sok esetben inkább megindultak lefelé az árak, hiszen akik vevői befizetésekből építkeznek, értékesítési kényszerben vannak, mert ha nem tudják időben felépíteni a projektet és megkezdeni az engedélyeztetési eljárást, akkor átcsúszhatnak 2021-re. Azok az OTP Ingatlanponttal kapcsolatban álló beruházók, akik már megkezdték az építkezést a régi engedélyeknek megfelelően, de a befejezés várhatóan átcsúszik a jövő évre, átlagosan öt-nyolc százalékkal magasabbra becsülik a bekerülés költségét – tették hozzá. Ők úgy látják, az építőiparban folytatódik a drágulás, a szakemberhiány sem szűnt meg, emiatt, valamint az energetikai előírások miatt a rozsdaövezeti telkek ára is növekszik, ezt a rozsdaövezeti áfacsökkentés szerintük csak rövidebb, egy-két éves távon kompenzálja.

Kapcsolódó írásaink