Gazdaság

Elkészült a 75 milliomodik önindító a Sega konszern miskolci gyárában

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalom, az Ipar 4.0 által teremtett új kihívásokhoz - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Miskolcon, az autóipari beszállító Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft., (Sega) gyárában, miután a cégnél elkészült a 75 milliomodik önindító.

Elkészült a 75 milliomodik önindító a Sega konszern miskolci gyárában
Elkészült a 75 milliomodik önindító a Sega konszern miskolci gyárában
Fotó: Facebook

A szaktárca vezetője úgy fogalmazott: ma már nem képzelhető el versenyképesség anélkül, hogy a technológiai forradalomhoz ne alkalmazkodjon az ország, „egyértelmű, hogy a korszerű tudás alkalmazása a versenyképesség kulcsa, a jövő magyar, high-tech és zöld”.

Mint mondta: az ipari termelés területén ma már digitalizált termelési láncok működnek, kiber-fizikai rendszerek jönnek létre, ahol a gépek és az emberek munkája egymást egészíti ki, gyors ütemben terjed a robotika és az automatizáció.

Palkovics László szólt arról is: a kormány határozott törekvése a járványveszély alatt is, hogy a digitalizációval több új, magas hozzáadott értéket termelő munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnik.

A Sega konszernről szólva azt mondta: a régió egyik legnagyobb munkáltatója, több, mint 15 éve működik a miskolci gyára, a cégcsoport a térség legnagyobb logisztikai központját és legnagyobb európai gyárát működteti Miskolcon. A következő években a társaság további innovatív beruházásokkal és telephelyépítéssel járul hozzá a város fejlődéséhez.

Arról is szólt, hogy a kormány „éppen olyan stratégiai partnerekkel kíván szövetséget köti mint a Sega, Magyarország egyik kitörési pontja a Segaéhoz hasonló high-tech gyártás meghonosítása”.

A rendezvényen gratulált a cégnek miskolciként Varga Judit igazságügyi miniszter is.

Objektum doboz

Facebook-oldalán leírta, hogy gazdasági tevékenységükön túl támogatják a Miskolci Egyetem mérnökképzését az egyetemi gyárlátogatások, valamint a vállalat szakemberei által tartott egyetemi előadások szervezésén keresztül. Úgy fogalmazott: „örömömre szolgál, hogy a helyi vállalatok segítik a Miskolci Egyetemet abban, hogy innovációs központként egyre inkább az Észak-Magyarországi régió szellemi tudásközpontjává váljon”.

A nyilvános cégadatok alapján a kft. összes árbevétele 2019-ben meghaladta a 394 millió eurót, 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég termékeinek túlnyomó részét EU-tagországokba exportálja. Adózás előtti eredménye 2019-ben csaknem 8,2 millió euró (2,697 milliárd forint) volt, 12 százalékkal haladta meg az előző évit. Dolgozóinak száma mintegy 1500 volt.

A Sega 14 országban működtet gyártóüzemet, mintegy hétezer embert foglalkoztat, Miskolcon van a legnagyobb európai gyára, az összes munkavállaló ötöde itt dolgozik. A globális cégcsoport árbevétele 2019-ben 1,64 milliárd euró volt.

Kapcsolódó írásaink