Gazdaság

Fel kell végre számolni az illegális lerakókat

A legtöbb szeméttelep vasutak és közutak mentén, illetve az erdőgazdaságok területén jött létre, a legnagyobb arányban a lakosság szennyezi a környezetet

A tervek szerint halad a kormány által januárban meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, amelynek egyik kiemelt pontja a hulladékképződés és illegális lerakás visszaszorítása.

Fel kell végre számolni az illegális lerakókat
Palkovics László: A kormány tizenhárommilliárd forintot fordít a programra
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ennek érdekében jött létre a Tisztítsuk meg az országot! program, amelynek célja az elmúlt évtizedekben felhalmozódott illegális hulladék felszámolása – közölte tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Csömör határában egy illegális hulladéklerakó felszámolásakor. Mint elmondta, nemcsak a hulladék eltakarítása fontos feladat, hanem az új lerakóhelyek kialakulásának a megakadályozása. Hozzátette: ma már bűncselekménynek számít az illegális hulladék lerakása. A miniszter közölte, hogy idén a kormány 13 milliárd forintot költ erre a területre. A klímaprogramban a miniszter megemlítette, hogy törvényt hoztak az egyszer használatos műanyagok betiltásáról, illetve a nagyvárosokban elindították a Zöldbusz programot, amit 36 mil­liárd forinttal támogat a kormány.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondása szerint az elmúlt két hétben a kísérleti programban 8500 tonna hulladékot szállítottak el az illegális lerakókból. A legtöbb ilyen hulladéklerakó a vasutak, közutak mentén, illetve a 22 erdőgazdaság területén jön létre. Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt közölte, hogy a társaság munkatársai évente tízezer tonna szemetet hordanak el, ennek hatvan százaléka lakossági hulladék.

Kapcsolódó írásaink