Gazdaság

Varga Judit: Az emberek jogainak védelme az elsődleges

Kérdés, hogy az online térben zajló folyamatok közben hogyan érvényesül az állampolgárok véleménynyilvánítási szabadsága, a versenyjog, az adat-, a fogyasztó- vagy éppen a gyermek- és ifjúságvédelem. Varga Judit igazságügyi miniszter ezekről és a techóriásokról is beszélt egy konferencián.

Varga Judit: Az emberek jogainak védelme az elsődleges
Varga Judit igazságügyi miniszter a Think.BDPST nemzetközi konferencián Budapesten
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A jogszabályokat úgy kell kialakítani, hogy azok a lehető legkönnyebben tudjanak a rendkívül dinamikusan változó világhoz alkalmazkodni – hívta fel a figyelmet Varga Judit igazságügyi miniszter a Think.BDPST nemzetközi konferencián Budapesten. A Technológiai óriások és szabályozási lehetőségeik című előadásában arról is beszélt, hogy a nagy nemzetközi techcégek milyen hatással vannak a jogállam intézményeire és működésére, valamint az alapvető demokratikus normákra. Elmondta, hogy a fejlődés, az új korszakok hoznak olyan jelenségeket, amelyek kihívások elé állítják a klasszikus jogrendeket. Az emberek jogainak védelme az elsődleges – emelte ki az igazságügyi miniszter. Azért is hozták létre januárban a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy a fent említett problémákra választ találjanak.

Cáfolta azokat a pletykákat, miszerint cenzúrázni szeretné a Facebookot. „Mindössze arról van szó, hogy megnézzük, az online térben zajló folyamatok közben hogyan érvényesül a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadsága, az adatvédelem, a fogyasztóvédelem, a gyermekvédelem és számos más érdek. Azt vizsgáljuk, az online térben is adottak-e a jogállamisági garanciák. Az a célkitűzés, hogy az offline világban megszokott garanciák, a biztonságos közeg adottá tehető az online közegben is” – fogalmazott Varga Judit. Mint mondta, nemzetközi fellépés segíthet a techcégek szabályozásával és adóztatásával kapcsolatban, az OECD és az Európai Unió is felszólalt és tárgyalt, hogyan tudnák a konkrét gazdasági tevékenység és az adott állam területén keletkező haszonszerzést hozzákötni annak az ország adózási rendszeréhez. Személyeket ért jogsérelmekről elmondta, hogy akkor van probléma, ha valaki nem tudja, miért érte szankció a közösségi oldalán, és erről nem tud információt szerezni.

Felhívta a figyelmet, hogy az ír adatvédelmi hatóság szerint meg kell szüntetnie a Facebooknak, hogy kiküldi az adatokat az Egyesült Államokba, és európai adatvédelmi szabályokat kell alkalmaznia a jövőben. Kérdésre adott válaszában elmondta, hogy egy ország sem tudja szabályozni a nagy cégeket, de az ír megoldás modell lehet a végső uniós szabályokhoz. Thierry Breton uniós biztost idézte, aki szerint a személyes adatokkal már elkéstünk, azok elhagyták a kontinenst, de az ipari adatok esetében talán még nem. Arra, hogy milyen fejleményeket vár a területen tíz éven belül, a miniszter asszony a személyes véleményét mondta el. Szerinte van az emberekben józanság, és tudják korlátozni az elszabaduló online világot. Előbb-utóbb tetőzik az emberek befogadóképessége, és ő bízik a józan internethasználatban.

Kapcsolódó írásaink

Varga Judit: Folytatódott a párbeszéd

ĀA cél, hogy ne sérülhessen a magyar állampolgárok véleménynyilvánításhoz való joga a nemzetközi tech óriások által uralt közösségi média felületeken