Gazdaság

Továbbra is dinamikus a béremelkedés

A versenyszférán belül a bankszektorban a legmagasabb a bérnövekedés, ezenkívül a műszaki tudományos terület nagyon jó eredményeket ért el, az energiaszektor szintén

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Továbbra is dinamikus a béremelkedés
Minden ágazatban érezhető a kormányzati intézkedések hatása
Fotó: MH/Purger Tamás

Nagyon komoly intézkedések állnak a bérnövekedések hátterében – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért fele-lős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva tegnap az M1 aktuális csatornán. A KSH jelentése alapján júliusban a bruttó átlagkereset 401 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 300 forint volt, mindkettő 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt – bruttó átlagkereset 376 300 forintra becsülhető júliusban, ez tíz százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az államtitkár kifejtette: a bérnövekedés mögött egyrészt kormányzati intézkedések állnak, hiszen a minimálbér, illetve a garantált bérminimum megállapításakor a nyolcszázalékos alku garantálja a növekedést, ez elsősorban a közszférát, az állami vállalatokat érinti. A versenyszférában a munkaadók és a munkavállalók megállapodása alapján ezek az eredmények tarthatók, illetve az is látható, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentése következtében esetenként nagyobb mértékű fejlesztést is tudtak produkálni – tette hozzá. Közölte: a versenyszférán belül a bankszektorban a legmagasabb a bérnövekedés. Ezenkívül a műszaki tudományos terület nagyon jó eredményeket ért el, az energiaszektor szintén.

Júliusban stabilan visszatért a jár-vány előtti dinamikához a bér-növekedés – írta kommentárjában Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője. Hozzátette: már a számokból is látszik, hogy  első-sorban részmunkaidőbe átsorolással és tartalékállományba helyezéssel reagáltak a cégek a járványhelyzet okozta gazdasági hatásokra – tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: az alapfolyamatok továbbra is két számjegyű bérkiáramlást jeleznek. A munkanélküliségi ráta júliusban indult, mérsékelt csökkenésével párhuzamosan a bérdinamika erősödött.

Kapcsolódó írásaink

Két számjegyű béremelkedés

ĀHétindító. Itthonról, az Amerikai Egyesült Államokból és Németországból is felülvizsgáltmásodik negyedéves adatok jönnek ki a bruttó hazai termékről