Gazdaság

Sikeresen Hajráztak a hazai vállalkozások

A bankok eddig közel tízezer kis- és középvállalkozást (kkv) szolgáltak ki az NHP Hajrá hiteleszközzel, ez pedig körülbelül hétszáz milliárd forint kihelyezést jelentett.

Sikeresen Hajráztak a hazai vállalkozások
Továbbra is fontos szerepet játszik az Növekedési Hitelprogram új hiteleszköze a cégek stabilitásának megőrzésében
Fotó: Pexels

Az április 20-án indított Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb szakasza, a Hajrá rendkívül sikeresen zajlik – mondta tegnap Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a bankok eddig közel tízezer kis- és középvállalkozást (kkv) szolgáltak ki az új hiteleszközzel, ez pedig körülbelül hétszáz milliárd forint kihelyezést jelentett. A program, mely hét éve indult, már közel ötvenezer vállalaton segített, és mintegy négyezer milliárd forint kihelyezést jelentett – tette hozzá. A számokon túl rámutatott arra, hogy a program indulása szakítás volt a korábbi szokásos banki logikával.

Az NHP Hajrá nagy változást hozott a korábbi szakaszokhoz képest, jelentősen szélesedett ugyanis a hitel felhasználásának lehetősége a kkv-k számára – mondta az a tájékoztatón Pulai György, a jegybank igazgatója. Emlékeztetett: 2016 óta az előző szakaszokban célzottan beruházások finanszírozására lehetett használni az NHP-s forrást. Most azonban a válsághelyzetre való tekintettel a vállalkozások használhatják ezt működésük finanszírozására és korábbi hiteleik kiváltására is, ami nagyon nagy segítséget jelent a cégeknek – tette hozzá. Kiemelte, hogy az NHP Hajrában megemelkedett az egy vállalkozásra felvehető hitelösszeg húszmilliárd forintra.

Ez Pulai szerint azt jelenti, hogy a konstrukció a legkisebb mikrovállalkozásoktól kezdve a legnagyobb középvállalatokig segíti a stabilitás megőrzését, a túlélést, valamint, hogy a cégek könnyebben tudjanak beruházni és korszerűsíteni. Továbbra is fontos szerepet játszik az NHP Hajrá a vállalkozások stabilitásának megőrzésében – húzta alá az igazgató. Újdonság volt, hogy a jegybank maximálta a hitelbírálati időt, pont azért, hogy a kkv-k ebben a nehéz helyzetben minél hamarabb forráshoz tudjanak jutni. A jegybank kiválósági díját az OTP Bank nyerte.

Kapcsolódó írásaink