Gazdaság

Erős visszajelzést kapott a kormány

A magyar gazdaság stabil fundamentumokon áll

A magyar kormány ugyanolyan fiskális politikát folytat majd a járvány után, mint a válságot megelőzően. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a Moody’s pozitív kilátásában visszatükröződnek az elmúlt évek gazdasági eredményei.

A Moody’s döntése erős visszajelzés, hogy a kormány reálisan látja a jelenlegi gazdasági helyzetet, és fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat majd a koronavírus-járvány után is – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára tegnap az M1-en. A nemzetközi hitelminősítő múlt pénteken változatlan besorolás mellett stabilról pozitívra javította Magyarország adósbesorolásának kilátásait. Az államtitkár közölte: a Moody’s abban bízik, hogy a magyar kormány ugyanolyan fiskális politikát folytat majd a járvány után, mint a válságot megelőzően. Emlékeztetett, hogy a másik két nagy hitelminősítő – a Fitch és a Standard & Poor’s – tavaly már felminősítette Magyarországot. Úgy látszik, a Moody’s mostanra jutott el arra a felismerésre, hogy a magyar gazdaság stabil fundamentumokon áll – emelte ki. Felhívta a figyelmet, hogy ezek az alapok jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a koronavírus-járvány után gyorsan és határozottan nőjön a magyar gazdaság. Gion Gábor hozzátette, a Moody’s döntése egyedülálló az Európai Unióban, hiszen az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították.

A pozitív kilátás megadása mindenképpen meglepetést okozott, hiszen ezt nem a jelenlegi, vírus által sújtott gazdasági helyzetben vártuk volna, amikor a gazdasági teljesítmény csökken, a költségvetési hiány pedig nő – nyilatkozta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Makrogazdasági Üzletágának vezetője. A szakember kiemelte, a pozitív kilátásban visszatükröződnek az elmúlt évek gazdasági eredményei, de optimizmust jelent a hitelminősítő részéről a jövőre nézve is. Szerepet játszhatott a döntésben a hitelmoratórium bevezetése is (hiszen így nincsenek bedőlő hitelek, amelyek az előző válságban elhúzódó problémákat okoztak), illetve a hazai kézben tartott államadósság arányának növekedése – tette hozzá. Regős szerint a pozitív kilátást egy-két év múlva követheti felminősítés, ehhez azonban szükséges, hogy a gazdaság ismét növekvő pályára álljon, a GDP-arányos államadósság pedig újra érdemben mérséklődjön.

Kapcsolódó írásaink