Gazdaság

Újabb adócsökkentésekről döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az adminisztrációs könnyítéseknek köszönhetően ötmilliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javasolja, hogy a magánszemélyeknek a cégek által biztosított járványügyi szűrővizsgálat mint juttatás adómentes legyen. A változás tesztenként több mint 7 ezer forint adó megtakarítását eredményezi a foglalkoztatónak. Ezzel egy időben a testület további adócsökkentésekről és adminisztrációs egyszerűsítésekről is döntött.

Újabb adócsökkentésekről döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs
Varga Mihály: A könnyítésnek három alappillére van - adócsökkentés, adminisztráció egyszerűsítés és befektetésösztönzés
Fotó: MTI/Soós Lajos

A testület átfogó adóügyi kérdésekről döntött, melyek érdemben hozzá tudnak majd hozzájárulni a vállalkozások működéséhez, és csökkentik a családok terheit – jelentette be hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülése után Facebook-oldalán.

A tárcavezető kiemelte, hogy a könnyítésnek három alappillére van: adócsökkentés, adminisztráció egyszerűsítés és befektetésösztönzés. Ezek évek óta az adópolitika fókuszai, azonban a járvány hatásainak csökkentése érdekében gyorsítani kell az intézkedéseken – tette hozzá.

Objektum doboz

Varga Mihály kifejtette, hogy jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó, hozzátéve erről már tavasszal döntött a kormány, hogy 12-ről 11 százalékra csökken január elsejével az adó mértéke. Most azt javasolta, hogy a bevételi értékhatárt duplázzák meg hárommilliárd forintig, így még több vállalat választhatja majd a kisvállalati adót.

Bejelentette azt is, hogy több mint másfél millió államigazgatási ügy válik jövőre ingyenessé. Ezzel ötmilliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál, az ügyintézés pedig gyorsabb lesz – emelte ki a pénzügyminiszter.

Objektum doboz

A jövő év második félévétől az adóhivatal minden cégnek elkészíti az áfabevallás-tervezetét. Ezzel félmillió vállalkozás mentesül majd az adókitöltés alól – jelezte a politikus. Újabb befektetésösztönző lépésekről is döntött a törzs, jövőre javasolják eltörölni a társaságok fejlesztési tartalékának tízmilliárd forintos felső határát, ez reményei szerint még több beruházást tud indukálni hazánkban.

Végül elmondta: javasolják, hogy a magánszemélyeknek a cégek által biztosított járványügyi szűrővizsgálat mint juttatás adómentes legyen. A változás tesztenként több mint 7 ezer forint adó megtakarítását eredményezi a foglalkoztatónak.  

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom