Gazdaság

Egyre jobb képet fest a foglalkoztatottság

Hétindító. A munkahelymentő programok öt százalék alatt tartják a munkanélküliséget

Hazánkban stagnálhat és továbbra is öt százalék alatt maradhat a munkanélküliségi ráta. Az Egyesült Államokban látható, hogy megtört a kilábalás lendülete, az eurózónában pedig kifutottak a munkahelyvédelmi programok, ez pedig megmutatkozhat a foglalkoztatottsági rátában is.

Idehaza holnap teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a (június-augusztusi) foglalkoztatottsági adatokat. Az előző három hónapos időszak rátája 4,8 százalék volt. Az időszakos, nem hivatalos adatok alapján nőtt a foglalkoztatottság, a 6–8. hónapokat vizsgálva továbbra is öt százalék alatt maradhat a munkanélküliségi ráta – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, a számokban még benne vannak a kormány munkahelyvédő intézkedései, a bértámogatási időszak, azonban lehetnek olyan cégek, akik ennek lejártával nem tudják tovább foglalkoztatni az addigi dolgozói létszámot.

Ami a szeptember 30-án megjelenő júliusi béradatokat illeti, folytatódik a kétszámjegyű emelkedés. Ennek hátterében a korábbi emelések, valamint a pedagógusok juttatásai – jegyezte meg az elemző. Az előző év azonos időszakához képest 14–15 százalékkal lehetnek magasabbak a keresetek, jövőre ugyanakkor véget érhet ez az időszak, már nem várható két számjegyű béremelkedés – fűzte hozzá. Szintén csütörtökön teszi közzé a KSH a kormányzati szektor második negyedévre vonatkozó egyenlegét. A hivatal július 1-jei közlése alapján az előzetes adatok szerint 180 mil­liárd forint, a GDP (bruttó hazai termék) 1,5 százaléka volt a kormányzati szektor 2020. első negyedéves hiánya.

Eközben az Egyesült Államokban is emelkedik a fertőzöttek száma, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezető jegybankárainak előző heti nyilatkozatai is bizonytalanságot tükrözik, szerintük a monetáris politika már nem képes a gazdaságot élénkíteni, a fiskális politika eszközeire lenne szükség, azonban részben a közelgő elnökválasztás miatt ilyen beavatkozás nem valószínűsíthető egyelőre. Az amerikai helyzet kihat a feltörekvő piaci eszközökre, így a magyar fizetőeszközre és állampapírok iránti keresletre is – mutatott rá Virovácz Péter. Az eurózónában eközben a szeptemberi inflációs adat és úgyszintén a foglalkoztatottság a meghatározó. A szeptemberi infláció mutatóit szerdán közlik.

A csütörtökön megjelenő foglalkoztatottsági adatok a magyarországihoz hasonló háromhavi, úgynevezett gördülő átlagot mutatnak-mérnek. A június–augusztusi időszakban már a nyolc százalékot is elérheti a ráta – nemsokára pedig a tetőzés várható. Ennek hátterében az áll, hogy elkezdenek kifutni a hazaival azonos célt szolgáló munkahelyvédelmi intézkedések, amelyeknek a hatása a mi mutatóink­ban még érzékelhető.

Szintén a héten folytatódnak a kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások az Európai Unió és Nagy-Britannia között az év végéig tartó átmeneti időszak utánra vonatkozóan. Itt kevés jel mutat érdemi előrehaladásra, a britek ragaszkodnak a belső piaci törvényhez, valamint – gazdasági szempontból – arról is fontos lenne egyezségnek születnie, hogy a britek az unió más tagállamainak is megengedik-e a halászatot – hangsúlyozta a szakértő.

Kapcsolódó írásaink

Aktívnak ígérkeznek a héten a jegybankok

ĀHétindító. A magyarországi építőipar júliusban a vártnál nagyobb gyengülést mutathat, amiben a koronavírus-járvány mellett szerepet játszik a tavalyi erős bázis is