Gazdaság

Az agrárium kitűnőre vizsgázott

Folyamatosan figyelemmel kíséri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszer-higiéniára vonatkozó szabályok betartását támogató szemlék formájában, a járvány alatt fontos a biztonság erősítése

A támogatások zavartalan biztosítása mellett a kárenyhítésekre is fókuszálnia kell az Agrárminisztériumnak. Az ágazati szereplők jelesre vizsgáztak a koronavírus-járvány első hullámában, a tapasztalatoknak köszönhetően életképesebb maradhat az élelmiszeripar is.

Az agrárium kitűnőre vizsgázott
Az élelmiszer-feldolgozók számára kamatmentes forgóeszközhiteleket biztosít a minisztérium
Fotó: MH/Katona László

A Covid–19-világjárvány első hullámában is kitűnőre vizsgázott a magyar mezőgazdaság és a termelők, hiszen a lakosság élelmiszerellátása a kezdeti logisztikai nehézségeket követően folyamatos és teljes volt. Ezért a munkáért köszönettel tartozunk minden mezőgazdasági ágazat valamennyi szereplőjének – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére az Agrárminisztérium. Ismertették, a járvány elleni védekezés kapcsán hozott intézkedések, elsősorban a turisztikai szektor leállása és a rendezvények elmaradása miatt több ágazatban is voltak olyan nehézségek, amelyekre az Agrárminisztérium huszonötmilliárd forintos gazdaságélénkítő csomagjának keretében igyekezett gyors és hatékony válaszokat adni.

A kérelmezők magas száma minden intézkedés kapcsán azt mutatja, hogy jól sikerült körülhatárolni a leginkább érintett köröket, a tárca reményei szerint érdemi segítséget tudnak ezzel nyújtani a magyar gazdáknak. A járvány első hullámának tapasztalatai tehát rendelkezésre állnak, az ágazati érdekképviseleti szervekkel napi szintű kapcsolatban a meghozott járványvédelmi intézkedések függvényé­ben gyorsan és hatékonyan tudnak reagálni a felmerülő kérdésekre, problémákra.

Válságkezelő program

Az Agrárminisztérium válaszában felidézte, a világjárvány hatásait enyhítő támogatási csomagot indított Nemzeti Válságkezelő Program néven, amelyben vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az élelmiszeripar, a dísznövény-, a zöldség-, a bor-, a sertés-, a baromfi-, a hal-, a juh- és kecske-, a nyúl-, a húsmarha és a tejelő szarvasmarha ágazat, a méhészet, valamint a lótenyésztés szereplői.

A támogatási programok iránt nagy az érdeklődés, a program három szakaszában eddig összesen több mint harmincötezer gazdálkodó igényelt csaknem huszonkétmilliárd forint támogatást. Az élelmiszer-feldolgozók és dísznövényágazat számára augusztus végén ismét megnyitották a programot. A vissza nem térítendő támogatások mellett a tárca kamat- és költségmentes forgóeszközhiteleket biztosít a mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-feldolgozók számára. Ezek közül az Agrár Széchenyi Kártya Plusz konstrukció a legnépszerűbb. Augusztus közepéig 4322 agrárvállalkozás igényelt 85,6 milliárd forint ASZK Plusz folyószámlahitelt – emlékeztetett a kabinet.

Megbízható élelmiszer

A tárca kiemelte, a magyar élelmiszer elismert, megbízható, kiváló minőségű és biztonságos. Ez annak az összefogásnak köszönhető, amely lassan egy évtizede arra ösztönözi a piaci szereplőket, hogy mindenki felelősséget tanúsítson az élelmiszerek előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során. Az elmúlt hónapokban, a veszélyhelyzetben még inkább felértékelődött a hazai élelmiszeripar szerepe. Ma már nemcsak nemzetgazdasági, de nemzetbiztonsági érdekünk is úgy kívánja, hogy a magyar társadalom élelmiszerellátását jellemzően hazai forrásokból biztosítsuk. Ezzel megőrizhetjük a meglévő munkahelyeket, és egyre szélesebb körben létesíthetünk újakat is az élelmiszeriparban dolgozók számára – fogalmazott a minisztérium.

Jelezték, az elmúlt néhány hónapban sok szempont és prioritás változott. A jövőbeni támogatások mellett most leginkább a kárenyhítésre kellett és kell a mai napig összpontosítani, és készülni az esetleges elhárítandó eseményekre. Az ágazat és a teljes élelmiszerlánc a váratlan helyzetben is jól vizsgázott, így van reális esély optimizmusra már nem csak ismeretlen elemeket tartogató második hullám esetében is – hangsúlyozták.

Fontos a feldolgozóipar

A tárca azt is közölte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv keretében több ágazat is kapott támogatást. Az élelmiszeripari szereplőknek lehetőségük volt részt venni egy egyszeri támogatási programban, amire a magyar kormány nyolcmilliárd forintot különített el. Egyúttal támogatni tudjuk a rászorulókat is. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek több mint kétszázötven főt foglalkoztatnak, a támogatás tíz százalékának értékéig adományozási szerződést kell kötnie a Karitatív Tanácsba tartozó szervezetekkel vagy a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

A kérelmek beadási ideje lejárt, azonban fontos, hogy mindenki élhessen a lehetőséggel, így azt újra meghirdették azok számára, akik valamilyen technikai okból az első körben nem tudtak jelentkezni a programra. Azaz minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít a tárca az ágazat versenyképességének megőrzésére, javítására. Az agrártárca a folyamatosan megújuló, a piaci igényekhez társuló szabályozással és az innovatív fejlesztésekhez igazodó pályázati programokkal tud hozzájárulni a magyar élelmiszeripar versenyképességéhez, ami eddig is fontos volt számunkra – tudatta lapunkkal az Agrármisztérium.

Tematikus oldal

Azt is jelezték, hogy a márciusi járványidőszak során létrejött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján egy koronavírus tematikus aloldal (Portal.nebih.gov.hu/koronavirus), ahol a teljes élelmiszerláncot – többek között az állattenyésztést, az áruszállítást, az élelmiszer-előállítást és –forgalmazást, a növénytermesztést, a vendéglátást, a házhoz szállítást – érintő tájékoztatók találhatók. Ezen tájékoztatók szükség szerint frissülnek, kiegészülnek. Segítségükkel a magyarországi vállalkozók könnyebben alkalmazkodhattak a megváltozott körülményekhez és ezen anyagok a második hullámban is segítségükre lehetnek. Sőt tekintve, hogy számos élelmiszerlánc-szereplő már ismeri őket, alkalmazza a javasolt intézkedéseket, ez remélhetőleg még gyorsabb és eredményesebb védekezést tesz lehetővé számukra – jelentette ki az agrárminisztérium.

A lakosság tájékoztatása

Az agrártárca ugyanakkor azt is jelezte, a Nébih tematikus aloldalán nemcsak az élelmiszerlánc szereplői, hanem a lakosok is számos tájékoztató anyagot, plakátot, infografikát, videót találhatnak, ami számukra is megkönnyíti a járványhelyzet okozta mindennapokban a biztonságuk fokozását. Áprilisban elindult a Nébih helyitermelő-kereső felülete, amelynek célja a nehéz helyzetbe került magyar termelők értékesítési lehetőségeinek bővítése, a lakosok és a termelők kapcsolatba lépésnek segítése. A felület jelenleg is él, hathatós eszköz lehet, amennyiben újra – akár átmenetileg – értékesítési nehézségek lépnek fel.

Májusban a Nébih, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Marketing és Kereskedelem Intézete és a TÉT Platform szakemberei karanténkutatást is indítottak. A háromezer fős reprezentatív online fogyasztói kutatás eredménye számos hasznos információval szolgál például a lakosság vásárlási szokásainak, az azokat befolyásoló tényezőknek változásairól a járványhelyzetben. E tapasztalatok fontos segítséget jelentenek az élelmiszerláncban dolgozó szakemberek, a hatósági munkatársak és a kutatók számára a következő időszakra – beleértve második hullámot is – vonatkozó tervek elkészítéséhez – értékelte a minisztérium.

Tej- és gyümölcsprogram

Lapunk kérdésére azt válaszolták, hogy reményeik szerint nem kerül sor ismét kijárási korlátozás bevezetésére, ez a döntés azonban a járványügyi helyzet függvénye. A tavaszi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a magyar mezőgazdaság számára kiemelten fontos a vendéglátás és a közintézményi étkeztetés zavartalan működése az oda beszállító vállalkozások szempontjából. Ugyanez igaz az iskolákra is, hiszen az iskolatej és iskolagyümölcs programokban kizárólag magyar termelők termékei kerülnek a diákok elé. Elmondták, a járványhelyzet alakulását természetesen a Nébih is folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy ahhoz igazodva tehesse meg a szükséges lépéseket az élelmiszer-biztonság maximális szinten tartása érdekében.

A gyermekek biztonsága

A jelenlegi időszakban a tanévkezdés érinti a lakosság legjelentősebb körét, amelyhez igazodva elkészült a gyermekétkeztetés biztonságának fokozását célzó tájékoztató – hívták fel lapunk figyelmét. A tárca hozzátette: figyelembe kell venni, hogy a veszélyhelyzet esetleges kihirdetése nem jelent felmentést az élelmiszer-biztonsági, élelmiszer-higiéniai, élelmiszer-minőségi követelmények betartása alól. A megváltozott körülmények azonban más munkavégzést követelnek meg a szolgáltatóktól és a hatóságoktól is. Ennek szellemében a tavaszi veszélyhelyzet idején a megszokott hatósági ellenőrzéseket, valamint a vendéglátást és közétkeztetést érintő minősítő szemléket a Nébih átszervezte, és jellemzően támogató szemléket végzett, amelyen tájékoztató anyagokat is átadtak a szakemberek a szolgáltatók részére. E támogató szemléken élelmiszer-biztonsági kérdésekben jártas, a rendkívüli helyzetre felkészített, az adott konyhákon felmerülő konkrét kérdések, nehézségek megoldásában segíteni tudó szakemberek vettek részt. Jelenlétüket a szolgáltatók hasznosnak, megnyugtatónak találták, így a támogató szemlékre a második hullám során is számíthatnak.

A vendéglátás és közétkeztetés területe mellett – akciószerűen – támogató szemlék zajlottak az élelmiszer-kereskedelemben és az állatgyógyászati termékeket forgalmazóknál is. Ezek tapasztalatait – a konkrét üzleteknek szóló tanácsadáson túl – a szakemberek beépítették az útmutatókba, valamint hatósági támogatási lehetőségeket dolgoztak ki. Utóbbira példa, hogy az állatok gyógyszerellátásának könnyebb biztosítása érdekében a Nébih engedélyezte, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt az állatorvosok – olyan esetben, amely megítélésük szerint nem igényli az állat és gazdája megjelenését a rendelőben – a vényeket elektronikus úton küldjék meg az állattartóknak – hangsúlyozta a tárca. Arra a lapunk által feltett kérdésre, miszerint mekkora termelési veszteség várható a mezőgazdasági ágazatokban, az agrártárca azt válaszolta: ezt nem lehet előre megmondani, hiszen döntően a bevezetendő, még nem ismert járványvédelmi intézkedések hatásait kellene megjósolni. Mindazonáltal fontos hangsúlyozni, hogy a magyar mezőgazdaság bizonyítottan képes ellátni élelmiszerrel az ország lakosságát, ez tavasszal sem volt, és ősszel sem lesz veszélyben. A nehéz­séget inkább az élelmiszerexport hagyományos célországainak elérhetősége jelenti az esetleges határvédelmi intézkedések miatt.

Kapcsolódó írásaink