Gazdaság

A beruházások támogatása a munkahelyeket védi

Közös érdek a hazai termelők és feldolgozók segítése, a magyar termékek vásárlása a hazai gazdaságot erősíti és a családok megélhetését biztosítja

Továbbra is nagy sikerrel folytatódik a Gazdaságvédelmi és Innovációs Operatív Program, amely a 2014–2020 közötti fejlesztéspolitikai időszak legkiterjedtebb projektje, méretét tekintve a legnagyobb az Európai Unióban.

A beruházások támogatása a munkahelyeket védi
„A kormány célja, hogy a második hullám alatt is működjön a gazdaság”
Fotó: MTI/Soós Lajos

Több mint 2600 milliárd forint értékben születtek támogatói döntések a Gazdaságvédelmi és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati felhívásain – közölte tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter öt élelmiszeripari kis- és középvállalkozás támogatási szerződésének aláírási ünnepségén Budapesten.

A politikus kiemelte, hogy a GINOP a 2014–2020 közötti fejlesztéspolitikai időszak legkiterjedtebb operatív programja, méretét tekintve a legnagyobb az Európai Unióban.

A programban eddig 143 felhívást tettek közzé, a támogatást elnyert projektek száma meghaladja a 22 ezret, a támogatás értéke pedig eléri a 2662 milliárd forintot. A gazdaságvédelmi célokra átcsoportosított uniós forrásokból hatvanmilliárd forintnyi fejlesztési támogatás már eljutott a vállalkozásokhoz – tette hozzá. A rendezvényen a programban nyertes öt élelmiszeripari kis- és középvállalkozás – az U és U Kft., a Tutti Kft., a Panyolai Szilvórium Zrt., a Csabai Szalámi Kft. és a Balogh Tészta Kft. – támogatási szerződését írta alá a miniszter a cégek képviselőivel. Ezen cégek több mint ötszázmillió forint értékű fejlesztéséhez a kormány 280 millió forintos uniós forrással járul hozzá.

A kormány célja, hogy a járvány második hulláma alatt fenntartsa a magyar gazdaság működését, ezért olyan politika kialakítására van szükség, amely az emberi élet védelme mellett megóvja és újrateremti a gazdasági kapacitásokat. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány minden magyar beruházást támogatni kíván, legyen szó kisvállalkozásról, közép- vagy éppen nagyvállalatról. A GINOP legfontosabb célja a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a foglalkoztatás bővítése, a vállalkozások exportképességének növelése, mert ezek adják a gazdaság gerincét.

A vállalatok fejlődését, a dolgozók munkahelyének biztonságát jelentő beruházások jelentős súllyal bírnak a gazdaságvédelemben is – fűzte hozzá a miniszter. A tárcavezető szerint közös érdek a hazai termelők és feldolgozók támogatása, a magyar termékek vásárlása magyar munkahelyeket véd meg és a magyar családok megélhetését biztosítja.

Pályázatfigyelő alkalmazás cégeknek


Elindult a Pénzügyminisztérium első mobiltelefonra kifejlesztett alkalmazása, a GINAPP, amellyel a vállalkozások gyorsan és egyszerűen értesülhetnek az aktuális pályázatokról – jelentette be tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon. A tárcavezető hozzátette, az alkalmazás segítségével a vállalkozások minden GINOP- (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) kiírásról részletesen informálódhatnak, a pályázatok megjelenéséről azonnali értesítést kaphatnak, de akár kérdéseiket is feltehetik az ügyfélszolgálatnak. A vállalkozásoknak attól sem kell tartaniuk, hogy lemaradnak egy pályázatról, mert az applikáció figyelmezteti őket. Közölte, a gazdaságvédelmi intézkedések a következő hónapokban is folytatódnak, így folyamatosan jelennek meg új pályázati felhívások is, ezért Varga Mihály szerint érdemes letölteni a GINAPP-ot.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink