Gazdaság

Továbbra is lehet alkudni az ingatlanpiacon

A magas árak, a csökkenő tranzakciószám és a piaci konszolidáció együttes hatására jelentősen, az OTP Ingatlanpont 2020. januári adatai szerint a fővárosban és a megyeszékhelyeken egy év alatt a harmadával javult a vásárlók alkupozíciója.

Továbbra is lehet alkudni az ingatlanpiacon
Továbbra is lehet alkudni az ingatlanpiacon, de nem mindig a vevő ajánlata a nyerő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az is igaz, hogy ebben az időszakban is voltak olyan területek, ahol az eladók helyzete erősödött. A koronavírus megjelenésének ugyan elméletileg tágítania kellett volna az alku lehetőségét, de a gyakorlat mást mutat, a járvány hatása vegyesen csapódott le a lakáspiacon. „A június és augusztus között rögzített forgalmi adataink azt mutatják, hogy ahány ingatlan és élethelyzet, annyiféle alku„ – írta a cég közleményben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az utoljára meghirdetett ár és a szerződéses vételár közötti különbség, vagyis az elérhető engedmény mértéke most is döntően attól függ, hogy sürgős-e az eladás, milyen a kínálat az adott településen vagy környéken. Mint írta, friss tapasztalatuk, hogy a korábbiakhoz képest minden vizsgált településtípusban erőteljesebben befolyásolta az alku folyamatát az ingatlan állapota. Felújítandó lakásoknál, házaknál nagyobb engedményt tudtak kicsikarni a vevők. 
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom