Gazdaság

Jól halad a gazdaság fehérítése

Január elsejétől az adóhatóság képes lesz minden számla begyűjtésére és tárolására,és minden üzletnek kötelezően biztosítania kell az elektronikus fizetési lehetőséget

Az adócsökkentéseknek köszönhetően jelentősen fehéredett a gazdaság. A kormány célja, hogy olyan egyszerű, olcsón működtethető adórendszert hozzon létre, ahol a szürkegazdaság már nem reális alternatíva.

Jól halad a gazdaság fehérítése
Izer Norbert: Uniós szinten is élen járunk
Fotó: MH/Katona László

Az elmúlt években végrehajtott adócsökkentések forrását a magyar gazdaság fehéredése jelentette, amely a GDP 1,5–2,0 százalékát kitevő többletbevételt eredményezett, így a fehéredés a további adócsökkentések forrása lehet – hívta fel a figyelmet tegnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet online konferenciáján. Izer Norbert A hófehér gazdaság felé címmel megrendezett konferencián rámutatott: a kormány célja, hogy olyan egyszerű, olcsón működtethető adórendszert hozzon létre, ahol a szürkegazdaság már nem reális alternatíva, azaz a fehéredés gazdaságilag és erkölcsileg is megérje a vállalkozóknak. Mint mondta, 2010 óta megtett adóintézkedésekkel a GDP 4–5 százalékát kitevő mértékben csökkentek az adóterhek. Az intézkedések közé sorolta a munkát terhelő adók csökkentését, a szocho és a vállalati adók csökkentését.

Az adórendszerben nőtt a fogyasztást terhelő adók súlya, fogyasztási fókuszú ágazati adókat vezettek be – mondta, hozzátéve: az adócentralizációs ráta folyamatosan, meredeken csökken 2016 óta. Kiemelte, ebben a mutatóban az utóbbi két évben uniós szinten is élen jár Magyarország, azaz az országoknak a gazdaságot adócsökkentéssel motiváló kis csoportjához tartozunk. A fokozatosan egymásra épülő intézkedések látványos javulást eredményeztek: az áfarés az intézkedésekkel hat év alatt harmadára csökkent 2019-re, jelenleg hat százalék körüli, a költségvetésnek 610 milliárd forint többlet áfabevétele keletkezett 2019-ben.

Jövő január elsejével az adóhatóság képes lesz minden számla begyűjtésére és tárolására, és 2021-től minden üzletnek kötelezően biztosítania kell az elektronikus fizetési lehetőséget a vevőknek. Izer ismertetése szerint folyamatosan nő az online-számla-adatszolgáltatásba regisztrált adózók száma: a július elsejei határidő óta 19,4 százalékkal, 916 ezerre nőtt a regisztrált adózók száma. Kiemelte: a szabályok egyszerűsítése és az adminisztráció mérséklése is segítheti a fehéredést, 2020-ban több mint ötmillió szja-bevallást készített az adóhatóság, ebből 3,3 millió tervezetet módosítás nélkül fogadtak el.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója A hófehér gazdaság felé című tanulmányukból kiemelte: a kutatásban részt vevők harminc százaléka szerint a szürkegazdaság mérete is csökkent az elmúlt öt évben.

Még sokan kapják zsebbe a fizetést

A Nézőpont felméréséből az is kiderült: a válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy van ismerőse, aki zsebbe kap fizetést. Ez régiónk jobb számai közé tartozik, és csökkenő tendenciát jelez. A legnagyobb problémának az tűnik egyelőre, hogy túl sok készpénzt használnak az emberek. A jegybank adatai szerint a hazai forgalomban lévő készpénz mennyisége augusztus végére átlépte a hétezermilliárd forintos határt. Ebben a szürkegazdaság mellett a tranzak­ciós illetéknek és a havi két ingyenes pénzfelvételnek is van szerepe. (ZD)

Kapcsolódó írásaink