Gazdaság

Szigorúbb javítási szabályok jönnek

Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban.

Szigorúbb javítási szabályok jönnek
A jogszabály-változásokra a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme érdekében volt szükség (Képünk illusztráció!)
Fotó: Pexels

A jótállás időtartama például az eladási ártól függően fog változni – tízezer és százezer forint között egy év; negyedmillió forintig két év; 250 000 forint felett három év.

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői kielemezték a vonatkozó rendeletek legfontosabb elemeit. Ezekből kiderült, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz és békéltető testületekhez érkező fogyasztói bejelentések jelentős része a szavatosság és jótállás témakörét érinti.

Mint írták, a jogszabály-változásokra a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme érdekében volt szükség. A tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, ide fognak tartozni például a tízezer forintos eladási ár feletti nyílászárók, riasztóberendezések, napkollektorok, drónok, elektromos rollerek. Emellett a vállalkozások a jótállási jegyet már elektronikusan is átadhatják a fogyasztónak.

Szigorodnak a kicserélés, a javítás, illetve a visszafizetés szabályai is. A cserére, visszafizetésre például nyolc napon belül sort kell keríteni – áll a PWC közleményében. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom