Gazdaság

Matolcsy György: Az új dollár-euro-szétkapcsolás

Az Európai Központi Bank (EKB) valóban küzdeni fog az euró megzabolázásával az elkövetkezendő években az Amerikai Központi Bank, a FED nagy idei politikai irányváltása miatt – reagált tegnap Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu oldalon a Financial Times üzleti lap egyik írására.

Matolcsy György: Az új dollár-euro-szétkapcsolás
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

Úgy tűnik, vége a 2010-es évekre jellemző szoros pénzügyi együttműködésnek a két valutaövezet, valamint az Egyesült Államok és Németország között, elkezdődött egyfajta pénzügyi szétcsatolódás – írta.

Matolcsy szerint az EKB úgy lehet ura a helyzetnek a 2020-as években, ha teljesen új, és nagyszabású zöld pénzügyi programokat indít és teljesen új, zöld üzleti szektort teremt azzal, hogy eurótrilliókat önt a jelenlegi bankrendszeren keresztül, valamint közvetlenül is az európai gazdaságba. „Különben svájci jövő vár az euróra" – hívta fel a figyelmet a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy: Az utolsó nyugati királyság

Ā„Az Egyesült Államok a legfejlettebb technológiai újítások otthona, és mindeddig nincs példa arra, hogy egy nyugati innovatív hatalmat egy kelet-ázsiai innovatív központra cseréljenek”