Gazdaság

Elkerülhető lesz a visszaesés

A gazdaság növekedési pályára történő visszaállítása továbbra is jelentős és célzott költségvetési intézkedéseket kíván, amelyek erősítik a versenyképességet

A tervezett pénzforgalmi hiány idén lehetőséget ad az újabb gazdasági intézkedésekre, ezáltal a további visszaesés elkerülésére, és a meglevő államadósság is biztonsággal finanszírozható.

A Költségvetési Tanács (KT) megállapította tegnapi ülésén, hogy az államháztartás augusztus végén módosított finanszíro­zási tervében erre az évre előirányzott 3600 milliárd forint éves pénzforgalmi hiány mozgásteret ad újabb olyan, megfelelően célzott gazdaságvédelmi intézkedések bevezetésére, amelyeket a tanács indokoltnak tart a gazdaság további visszaesésének elkerülése érdekében. Az államháztartási hiány  Covid–19-válságot megelőző, hosszú időn át kedvező alakulásának köszönhetően az államháztartásnak nagyobb mozgástér áll a rendelkezésére, mint korábban. A megnövekvő államadósság is biztonsággal finanszírozható – vélekedett a tanács.

A KT meglátása szerint a gazdaság helyreállásának üteme a járvány második hullámának erősségétől függ. A gazdaság visszaállítása a növekedési pályára továbbra is a versenyképességet erősítő, jelentős és célzott költségvetési intézkedéseket kíván, amelyek sorában ügyelni kell a leszakadt régiók felzárkóztatására is. Az államháztartás hiányának alakulásával kapcsolatban a tanács tudomásul veszi, hogy elsősorban a veszélyhelyzet és a járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez szükséges kiadások növekedése, másrészt az adóbevételek áprilistól jelentkező csökkenése következtében az államháztartás központi alrendszerének fél évi pénzforgalmi hiánya 1837 milliárd forintot tett ki, ami érdemben magasabb a költségvetési törvényben szereplő, 367 milliárd forintos hiánycélnál. Augusztus végére a pénzforgalmi hiány 2261 milliárd forintra emelkedett.

A KT emlékeztet, hogy a Pénzügyminisztérium augusztusban az éves hiány előrejelzését a bruttó hazai össztermék (GDP) hét–kilenc százalékára emelte, és hozzáteszik, hogy a várt hiány régiós és nemzetközi összehasonlításban átlagosnak tekinthető.

Kapcsolódó írásaink

Jövőre már elindulhat a konszolidáció

ĀAz unió valamennyi tagállama visszaeséssel és az államháztartási hiány növekedésével számol idén, utóbbi 2021-ben már három százalék alatt lehet idehaza