Gazdaság

A beruházások gyorsításáról döntött a gazdaságvédelmi törzs

Egyszerűbb hatósági eljárások

Ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs, a tárgyalás középpontjában pedig az építőipar gazdasági ösztönzése állt – jelentette be tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter.

A beruházások gyorsításáról döntött a gazdaságvédelmi törzs
Varga Mihály: Kevesebb bürokrácia kell
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kiemelte, hogy az építőiparban 110 ezer vállalkozás működik, amelyek 340 ezer embernek adnak munkát. Mint mondta, az ülésen olyan javaslatokkal foglalkoztak, amelyeket a szakmai szervezetek közösen fogalmaztak meg. A tárcavezető több olyan konkrét javaslatot is ismertetett, amiket a törzs megtárgyalt. Gyorsítják és egyszerűsítik a hatósági eljárásokat az engedélyezés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat és a közművek ügyintézésénél, továbbá automatikusan meghosszabbítják a beruházás végéig azokat az építési engedélyeket, amelyek a veszélyhelyzetet követő egy évben járnak le. Beszélt arról is, hogy lengyel és német minta alapján hatékonyabbá teszik az építésügyi műszaki szabályozást és szabványrendszert. Mindemellett egy tízpontos bürokráciacsökkentő intézkedéssorozattal az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát majdnem a felére csökkentenék, továbbá létrehoztak egy építőipari akciócsoportot Gyutai Csaba vezérigazgató vezetésével, amely közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: továbbra is az a cél, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs egyfajta gyorsítópályaként üzemeljen, olyan intézkedéseket, javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyek meggyorsítják a gazdaság szereplői számára akár a beruházásokat, akár a fejlesztéseket, akár más gazdasági tevékenységet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom