Gazdaság

Lakásépítési lázat hozott az otthonteremtési program

Bár az elmúlt években felfutott az új lakások piaca, de a lakásállomány minőségének szinten tartásához, megújulásához szükséges harmincezernél így is kevesebb épült. Elképzelhető, hogy a jövőben az állam újabb otthonteremtési programmal vagy akár jegybanki közreműködéssel adna lendületet az állam az új lakások építésének.

Lakásépítési lázat hozott az otthonteremtési program
A kínálat egyre inkább szűkül az új lakások piacán
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarországon legalább harmincezer új lakásra van szükség a lakásállomány állapotának szinten tartásához és ennél is többre a megújuláshoz, ám ezt a szintet régóta nem éri el a piac. Az utóbbi években nőtt az új lakások száma, de a múlt év végén a kedvezményes lakásáfa búcsújával visszafogottabb lett a lakásépítési kedv – derült ki az ingatlan.com portál legfrissebb elemzéséből, amely több mint négyezer újlakás-hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

Az elmúlt két évtizedben évente átlagosan közel 24 ezer új lakás épült, ám a kép abból a szempontból csalóka, mert a kétezres években volt igazán komoly boom – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kiemelte: 2004-ben és 2005-ben több mint negyvenezer új lakással bővült az állomány, harmincezer feletti szintre pedig legutóbb 2009-ben volt példa. Az akkori hitelezési és gazdasági válság viszont mélybe taszította az ingatlan-, ezen belül az újlakás-piacot.

Hozzátette, hogy a mélypont 2013-ban volt, akkor alig több mint hétezer lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezret. Tehát még így is messze van a piac a harmincezres szinttől, ami az állomány minőségének fenntartásához szükséges. Másik oldalról azért lényeges, hogy az elmúlt években a befektetők rengeteg lakást felújítottak, ami pozitív tényező – emelte ki.

Mint azt a közleményben írták, lehetséges, hogy az új lakások piacán a jövőben változik a helyzet. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram, amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás.

A gazdasági és kormányzati döntéshozók közelmúltban tett nyilatkozatai pedig arra utalnak, hogy elképzelhetőek újabb állami vagy esetleg jegybanki lépések a lakásépítések ösztönzésére.

A Matolcsy György jegybankelnök által bemutatott ötlet szerint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével nulla százalékos, tízéves futamidejű hitelhez juthatnának az új, zöld otthont építők és vásárlók. Egyelőre még csak tervekben létező program élénkítheti a keresletet és kínálatot is, hiszen ebben a lakásfejlesztők is részt vehetnének.

A money.hu kalkulációi alapján egy tízmillió forintos, tíz évre fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében 3,62 százalékos kamattal a havi törlesztőrészlet jelenleg 99 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11,9 millió forint. Nulla százalékos kamat esetében a havi törlesztőrészlet körülbelül 83 ezer forintra módosulna, amennyiben semmilyen hiteldíj nem terheli a konstrukciót.

A jegybankelnök által vázolt terv mellett az októbertől családügyekért felelős miniszteri posztra kinevezett Novák Katalin pedig szintén jelezte, hogy az eddigieknél nagyobb otthonteremtési program indulhat a jövőben. Balogh László elmondta, hogy a lakásépítések felfutása az újlakás-piac kínálati oldalának megerősítése szempontjából is kiemelten fontos. Enélkül ugyanis a többlettámogatások csak az árakat növelnék. A lakásépítések ösztönzése viszont a gazdasági növekedést is elősegítheti az építőipari teljesítményen és az így létrejött munkahelyeken keresztül.

Árkörkép az országból

A különböző állami programok részleteire, indulására még várni kell, így azok hatását egyelőre korai prognosztizálni. Az ingatlan.com elemzéséből azonban kiderül, hogy a belengetett programok egyre időszerűbbek, mivel a kínálat egyre inkább szűkül az új lakások piacán. A fővárosban közel háromezer új lakást és családi házat kínáltak eladásra, amelyek négyzetméterára 871 ezer forint volt szeptember közepén. A legtöbb fővárosi új lakás és családi ház a III., a XI. és a XIII. kerületben található. A vidéki nagyvárosokban majdnem nyolcszáz új ház és lakás vár gazdára. Debrecenben, Győrben és Kecskeméten a legnagyobb a kínálat. A debreceni új lakások négyzetmétere átlagban 612 ezer forint, a győri társaiké kevesebb mint ötszázezer forint, a kecskemétieké pedig 683 ezer forint.

Az ingatlan.com szakértője szerint az adatokból rajzolódik ki, hogy az új lakások piacán elkezdett zárulni az árolló Budapest és a többi nagyváros között. 

Kapcsolódó írásaink

„A fővárosban arra van pénz, amire akarnak”

ĀTarlós István főpolgármestersége alatt semmiféle diszkrimináció nem volt, Karácsony Gergely viszont most politikai alapon kaszál el fejlesztéseket a fővárosban – jelentette ki lapunknak Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere