Belföld

„A fővárosban arra van pénz, amire akarnak”

Így működik Karácsonynál a döntéshozatal Kovács Péter szerint: Hozzunk létre egy vizsgálóbizottságot, amely megvizsgálja az ügyet, csináljunk lakossági egyeztetést, vitassuk meg a lakossági egyeztetés tapasztalatait, majd hozzunk létre egy bizottságot, ami megvizsgálja az egyeztetést. Ezt az átláthatósági biztos és az átláthatósági biztost vizsgáló biztos is nézze át, hogy mindez aztán a Fővárosi Közgyűlés elé kerüljön elvi döntésre. És majd ha az elvi döntés megszületett, akkor kezdjük elölről az egészet, öt év múlva pedig megszületik a döntés, hogy nem döntünk semmiről

„A fővárosban arra van pénz, amire akarnak”
Olyan útfelújításokat is elkaszált a főpolgármester, amelyeknek már elkészült a tervdokumentációja – mondta Kovács Péter, a XVI. kerület vezetője
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Tarlós István főpolgármestersége alatt semmiféle diszkrimináció nem volt, Karácsony Gergely viszont most politikai alapon kaszál el fejlesztéseket a fővárosban – jelentette ki lapunknak Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere. A fideszes városvezető szerint egész egyszerűen hazugság, hogy Budapestnek nincs pénze.

– Nem csupán Rákosmente vagy Csepel sínyli meg Karácsony Gergely vezetését, a XVI. kerület is rengeteg fejlesztési pénzt bukik október 13. óta. Mit gondol, miért diszkriminálja a baloldal a jobboldali ve­zetésű városrészeket?

– Attól tartok, azért, mert ezekben a kerületekben nem rájuk szavaztak. Ennek azonban nem így kellene működnie, hiszen amikor Tarlós István volt a főpolgármester, semmiféle diszkriminációról nem lehetett beszélni.
Mi több, a korábbi városvezető bizonyos szempontból még előnyben is részesítette a szocia­lista Tóth József által vezetett XIII. kerületet, ő ugyanis nem azt nézte, ki milyen színben nyert, hanem hogy ki mit csinál. Én ugyanezt vallom, és 2006 óta nem engedek pártpolitizálást a testületi üléseken, mert az önkormányzatokban annak szerintem nincs helye, csak
a munkának. Ez most megváltozott: a Kertváros esetében például a fővárosi kezelésben lévő utak felújítása kapcsán volt egy kifejezetten jó megállapodás a Fővárosi Önkormányzattal, hogy ledolgozhassuk a sok-sok éves lema­ra­dást, amit a Demszky-érából örököltünk. Ez abban állt, hogy a XVI. kerület elkészítette a terveket, ezeket egyeztette a lakossággal, engedélyeztette a terveket, majd mindent átadott a fővárosnak kivitelezésre. Most viszont jött Karácsony Gergely, és olyan útfelújításokat is elkaszált, amelyeknek már elkészült a tervdokumentációjuk. Ezt követően pedig hozott egy szabályt, hogy 2020 és 2024 között egyetlen méter úthoz sem fognak hozzányúlni. Úgy gondolom, ha Karácsonyék a műszaki-szakmai indokok alapján döntöttek volna, akkor a Kertvárosban a jövőben is lenne útfelújítás, például a rossz állapotú Magtár és Rózsa utcák­ban, amelyeket már megterveztettünk.

– Az útfelújítási program mellett fontos, a kerületet érintő projekt lenne a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et érintő fejlesztés. Hogy áll ez most?

– Karácsony önkormányzati választási kampányát itt, a XVI. kerületben kezdte, el is mondta, hogy ez a beruházás milyen jó ötlet, mi több, fel kell gyorsítani a munkálatokat. Azonban amint megválasztották főpolgármesternek, az egyik legelső intézkedésével azt üzente: nem kell ez a projekt. Még tavaly beterjesztettem a Fővárosi Közgyűlés elé egy költségvetési javaslatot, hogy mozdítsuk előre a folyamatokat – ha már a főpolgármester is ezt akarta –, ám ezt simán leszavazta.

– Ha jól tudom, nem csak egy alkalommal...

– Ezt eddig legalább kétszer leszavazták, sőt, a főpolgármester minden egyes alkalommal kijelentette, hogy ő nem hajlandó erre pénzt áldozni, mert szerinte ez nem egy prio­ritásként jelentkező projekt. Ez véleményem szerint nagy marhaság, mert a XVI. és a XVII. kerület mellett az agglomerációt is érinti, közvetve pedig a teljes fővárost.

– Az útfelújítások tervezésébe, a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et érintő fejlesztésbe is elég sok pénzt beleöltek. Hogyan lehet a baloldali ellenszélben ezeket folytatni?

– Mi mind a két esetben a kormányzat segítségére számítunk, a terület országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf el is indított egy folyamatot a parlamentben, hogy az elmaradt útfelújításokat az állam kompenzálni tudja – akár úgy, hogy az önkormányzat közvetlen állami forráshoz jusson. A metró–HÉV projekt kapcsán pedig kiharcoltuk: a kormányzat átvenné ezt a fejlesztést, ha a főváros ezt nem kívánja folytatni. Az ezzel kapcsolatos döntési szándék ott van a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa előtt, ám Karácsony február óta egész egyszerűen nem hívja össze az ülést. Megjegyezném, ha minden jól alakult volna, akkor a mostani, 2021 és 2028 közötti uniós pénzügyi ciklusban végre tudnánk hajtani ezt a projektet.

– A Lánchíd-tempó gyakorlatilag minden mostani fővárosi fejlesztésre igaz...

– Tulajdonképpen igen, viszont akkor némileg revideálnám az álláspontomat: nem biztos, hogy Karácsony mindezt direkt csinál­ja, lehet, hogy csak ennyire ügyetlen. Jól mutatja a főpolgármester döntésképtelenségét, hogy bizo­nyos kérdésekben a következő menetrendet szokta felállítani: Vizsgáljuk meg az ügyet. Ha megvizsgáltuk, hozzunk létre egy vizsgálóbizottságot, amely szintén megvizsgálja az ügyet. Csináljunk lakossági egyeztetést is, ezt követően vitassuk meg a lakossági egyeztetés tapasztalatait, majd hozzunk létre egy bizottságot, ami megvizsgálja az egyeztetést és az egyeztetés egyeztetését is. Ezt az átláthatósági biztos és az átláthatósági biztost vizsgáló biztos is vizsgálja át, hogy mindez aztán a Fővárosi Közgyűlés elé kerüljön elvi döntésre. És majd ha az elvi döntés megszületett, akkor kezdjük elölről az egészet, öt év múlva pedig megszületik a döntés, hogy nem döntünk semmiről.

– A klientúra asztalát meg kell tölteni papírokkal?

– A papírnak nem biztos, hogy örülnek, a papírpénznek viszont szerintem annál inkább. Igaz, utóbbi kapcsán csak feltételezé­sekkel élhetek. A viccet félretéve: a főváros­ban arra van pénz, amire akarnak, tehát hazugság, hogy Budapestnek nincs pénze. Egyébiránt úgy vélem, marketingkormányzás folyik a fővárosban, mivel Karácsony egyrészt miniparlamentet csinált a Fővárosi Közgyűlésből – gondoljunk csak a napirendi vitákra, a napirend előtti felszólalásokra –, másrészt tényleges döntések nemigen születnek, ami miatt Budapest nem halad előre. De ha születnek is döntések – mint például a kerékpársávok ügyében –, azok átgondolatlanok, szakmaiatlanok.

– A Városházára előbb került ki az LMBTQ-zászló, mint a babazászló, Önök viszont csak utóbbit helyezték ki az önkormányzat épületére. Mi ennek az oka?

– Mi alapvetően a többség oldalán állunk. Bár én minden kisebbséget elfogadok és pártolok, azonban úgy látom, az LMBTQ-mozgalom által jogosan követelt egyenjogúság és a hátrányos megkülönböztetés tilalma már adott idehaza. Senki nem vegzálja őket azért, mert másképp gondolkodnak, de szerintem a magyar jövőt a magyar gyermekek jelentik.

– Gyurcsány Ferenc földönfutós Facebook-posztját nem kell bemutatni, ahogy a XVI. kerületi önkormányzat baloldali képviselőjét, Vajda Zoltánt sem. Mit gondol, mennyire progresszív a baloldal gyűlöletbeszéd-, listázási kurzusa? Akár ön is földönfutóvá válhat, hiszen jobboldali polgármester...

– Vajda úr elmondta a képviselő-testületi ülésen: nemcsak azokat kell nyilván tartani, listázni, akik támogatják a mostani kormányzat intézkedéseit; mindenkit listázni kell, akik nem állnak ki hangosan szidni a mostani rendszert. Aki otthon marad, és ott szidja a kormányt, azt is listázni kell. Azért ez tényleg rettenetes, és súlyos következményei
lehetnek, ha hatalomra jutnak.

– Lámpavas?

– Akár. De ez talán még Vajda úrtól is durva lenne. Ám ha tovább hergelik egymást, bármi megeshet. Az viszont, hogy valaki elveszítse a munkáját, mert támogatta a kormányt, belefér a képviselő gondolkodásába. Nagyon remélem, hogy a baloldalon ez a kisebbséget képviseli. Azért tehetnek ilyen kijelentéseket, mert amivel eddig próbálkoztak, az kudar­cot hozott számukra. Nem lett nagyobb a népszerűségük, nem törtek előre. Emiatt pedig frusztráltak. Véleményem szerint
a gyűlöletpolitizálás nagyon veszélyes kísér­let, főleg úgy, hogy az egész Gyurcsányék köréből indult a huszonnyolcmillió románozással. Azonban ez sem fogja előrevinni őket, az egészből nem lehet profitálni, többletszavazatokat szerezni.

– Sokan mégis felülnek erre a vonatra.

– Azt látom, hogy a baloldalon van néhány ember, aki kitalált egy víziót. Ez lényegében abból áll, hogy minden, amit a kormány csinál, rossz, és amúgy is Magyarországon diktatúra van. Ezek az emberek megásták maguknak a gödröt, beleestek ebbe, és nem látnak ki belőle, mert túl mély lett. Én ezt nemhogy nem tartom progresszívnek, épp ellenkezőleg: ez egy kontraproduktív kurzus.

Kapcsolódó írásaink