Gazdaság

Bejelentések tömkelege a Hulladékradaron keresztül

A program során megvizsgálják, milyenek az illegális szemetet lerakók szokásai, miket hordanak ki, és mekkora kapacitás kell a lerakott mennyiség felszámolására

Összesen háromezer bejelentés érkezett illegális hulladéklerakásról a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programot segítő mobiltelefonos alkalmazáson keresztül az elmúlt két hónapban.

Bejelentések tömkelege a Hulladékradaron keresztül
Együtt erősek vagyunk: sok önkéntes is segít tisztábbá tenni az országot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az illegális hulladéklerakás országos probléma, nincs olyan település, amely valamilyen szempontból ne lenne érintett, a megoldáshoz állami társaságok, közigazgatási szervek, helyi önkormányzatok összefogására és az állampolgárok támogatására van szükség – mondta tegnap Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Kaposváron. A Tisztítsuk meg az országot! települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek kezdetét jelentő eseményen egy illegális hulladéklerakó helyszínén állva kiemelte: háromezer bejelentés érkezett illegális hulladéklerakásról a programot segítő mobiltelefonos alkalmazáson keresztül az elmúlt két hónapban. Hozzátette, hogy a bejelentők hatezer fotót küldtek a még tesztelés alatt álló Hulladékradar applikáción keresztül.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a Pannon Egyetem szeptember 15-én elkészült felmérésében a megkérdezettek több mint kilencven százaléka szerint a környezet védelmével igenis foglalkozni kell, a nyilatkozók az egyik legkárosabb környezetvédelmi problémaként az illegális hulladéklerakást jelölték meg. Kiemelte, hogy a Tisztítsuk meg az országot! program próbaidőszaka szeptember végéig tart. Ennek során megvizsgálják, mik az illegális hulladékot lerakók szokásai, milyen típusú, összetételű a hulladék, és mekkora kapacitás kell a lerakott mennyiség felszámolására. Túl vagyunk a Magyar Közút Zrt., a MÁV Zrt. és a Pilisi Parkerdő pilotprojektjein, valamint a Tiszához és a Bodroghoz kapcsolódó próbaprojekteken – tette hozzá.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere (Fidesz–KDNP) azt mondta: a somogyi megyeszékhelyen még a héten megkezdődik és a tervek szerint a tél beállta előtt befejeződik a város több mint húsz illegális hulladéklerakójának felszámolása. Hozzátette, a helyi illegális lerakások jelzésére külön alkalmazás készült, az arra érkező információkat továbbítják az országos applikációs rendszerbe.

A városnak a programhoz kapcsolódó intézkedései között említette, hogy fél tonnáról egy tonnára emelik az építési törmeléknek azt a mennyiségét, amely díjmentesen lerakható az erre szolgáló helyen.
A városnak évi 30–50 millió forintjába kerül az illegális hulladéklerakók felszámolása, ez tarthatatlan – mutatott rá a politikus. Úgy vélte: az országos programnak nemcsak a felszámolásra, hanem az illegálisan lerakott hulladék újrakeletkezésére is megoldást kell találnia.

Kapcsolódó írásaink