Gazdaság

Harmadik legfontosabb exportcikké vált a baromfihús, deaz ágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

Jelentős támogatás járvány idején

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán szombaton Izsákon.

Harmadik legfontosabb exportcikké vált a baromfihús, deaz ágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek
Harmadik legfontosabb exportcikké vált a baromfihús, de az ágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Feldman Zsolt kifejtette: az elmúlt tíz évben 65 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelése, a baromfihús pedig lényegében Magyarország harmadik legfontosabb exportcikkévé, és a járványok okozta hullámzás ellenére piacilag az egyik legperspektivikusabb termékévé vált. Az ágazatban a következő időszakban ötszázalékos termelésnövekedés várható. Ennek megvalósulásához fejlesztések szükségesek. Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a piac hullámzása természetes, a koronavírus-járvány hatással volt a baromfiszektorra is, ebben pedig „gyógyírt jelenthetett”, hogy a mezőgazdasági termelők 25 milliárd forint összegű válságkezelő csomagjából hárommilliárd forintot kifejezetten baromfitartó vállalkozások számára különítettek el. A keretből már több mint ezerhatszáz olyan baromfitartó vállalkozás jutott segítséghez, amelyeknek az elmúlt időszakban nehézségei adódtak.

Kapcsolódó írásaink

Lassulva, de növekednek idén a húsárak

ĀAz élelmiszeripar most bebizonyította, hogy a nemzetgazdaság egyik leginkább válságálló szektora, ezáltal a pandémia idején jobban felértékelődik a szerepe