Gazdaság

A szlovák jegybank felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását

Az európai biztosításfelügyelet és a szlovák nemzeti bank (NBS) vizsgálata nyomán az NBS felfüggesztette a pozsonyi székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó NOVIS Biztosító termékeinek értékesítését. Az MNB a hazai biztosítottak érdekeinek védelmében már két évvel ezelőtt felfüggesztette a NOVIS Biztosító átláthatatlan életbiztosításainak további értékesítését, így az tavaly óta nem kínál új termékeket itthon - írja közleményében a jegybank.

A szlovák nemzeti bank (Národná banka Slovenska, NBS) hétfői közleménye szerint 2020. szeptember 11-től ideiglenes intézkedésként felfüggesztette a pozsonyi székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként jelen lévő NOVIS Biztosító termékeinek terjesztését. A felfüggesztés a biztosító működésének valamennyi tagállamát érinti.

A döntésre az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) és az NBS a biztosítónál idén március óta végzett, több országra kiterjedő közös ellenőrzése kapcsán került sor. E folyamat még nem zárult le.

A biztosító üzleti megbízhatóságát az anyaországi jegybank, az NBS ellenőrzi. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyarországi ügyfelek érdekeinek védelmében, a fogadó országok közjóra és a fogyasztóvédelemre vonatkozó jogosítványaival élve ugyanakkor az elmúlt években számos intézkedéssel korlátozta az – itthon több fogyasztóvédelmi szabálytalanságot is elkövető – NOVIS Biztosító hazai tevékenységét. Emiatt a biztosító jelenleg közel egy éve egyetlen termékét sem kínálhatja itthon.

A feltárt szabálytalanságok miatt a jegybank így 2018. július 4-én felfüggesztette, majd 2019. július 11-én megtiltotta a NOVIS Biztosító több, befektetési egységekhez kötött élet- és nyugdíjbiztosításának hazai értékesítését. Ezt követően az MNB 2019 októberében függesztette fel a biztosító rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött SENSUM konstrukciójának hazai forgalmazását is.

Az MNB folyamatosan egyeztet az NBS-val, az EIOPA-val, illetve a társaság működése kapcsán érintett egyéb európai pénzügyi felügyeletekkel a NOVIS Biztosító kapcsán.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom