Gazdaság

Matolcsy György: Be kell fogadnunk a konvenciók kultúráját

A visegrádi országok sokat tanulhatnak a Netflix alapítójától, Reed Hastings-től, aki a napokban nyilatkozott a Financial Timesnak – írta tegnap Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a novekedes.hu gazdasági portálon.

Matolcsy György: Be kell fogadnunk a konvenciók kultúráját
Matolcsy György
Fotó: MH

A jegybankelnök szerint még mindig jövőbeni kihívói pozícióban vagyunk, és nagy szükségünk van az európai gazdaságban minden olyan átalakulásra, amelyet a Netflix Hollywoodban és világszerte elért. Az elmúlt harminc évben a Visegrádi Négyek globális szintre lépett, de a piaci rések betöltésére kell törekednünk a többi piaci résekben, ahelyett, hogy megmaradnánk helyi, regionális szereplőknek – tette hozzá.

Kiemelte: a Netflix „szabály nélküli szabályok„ stratégiáját kell követnünk és „számokban és algoritmusokban” látni a világot, hozzátéve, be kell fogadnunk a konvenciók kultúráját és a Netflix szabadelvű szellemét. A politikai és társadalmi stabilitás megőrzésén túl hagynunk kell a kreativitás virágzását, ahol az innováció megnöveli a következetesség és a biztonság iránti igényt – zárta gondolatait a jegybankelnök. 

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy: Az utolsó nyugati királyság

Ā„Az Egyesült Államok a legfejlettebb technológiai újítások otthona, és mindeddig nincs példa arra, hogy egy nyugati innovatív hatalmat egy kelet-ázsiai innovatív központra cseréljenek”