Gazdaság

Bértámogatások a működőképességért

A kormányzati lépéseknek köszönhetően hazánkban az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség az Európai Unióban

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a Gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett támogatások. A munkahelyvédelmi bértámogatást csaknem 18 ezer cég igényelte 207 ezer munkavállaló foglalkoztatásához, összesen majdnem 35 milliárd forint értékben.

Bértámogatások a működőképességért
Bodó Sándor: Meg kell védeni az elmúlt évtizedben elért eredményeket
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány a koronavírus-válság hatásainak enyhítését célzó Gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett bértámogatásokkal összesen már 280 ezer munkavállalón segített. A 2020. augusztus 31-én lezárult pályázatok feldolgozása és elbírálásuk a befejező szakaszához érkezett az augusztus legvégén beadott pályázatok esetén is – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A minisztérium tegnapi közleménye szerint a vírusválság káros következményeit a kormány komplex intézkedésekkel mérsékelte és mérsékeli. Az akcióterv az adó- és járulékkedvezményeken, a hatékonyságnövelő és versenyképesség-javító támogatásokon túl munkaerőpiaci lépésekkel is védi az elmúlt évtizedben elért eredményeket.

A munkahelyvédelmi bértámogatást csaknem 18 ezer vállalkozás igényelte 207 ezer munkavállaló foglalkoztatásához, összesen majdnem 35 milliárd forint értékben. Időtartama 3+1 hónap, így azok a munkaadók, akik augusztus végén adták be pályázatukat, még az év végéig, január elejéig támogatásban részesülnek. Az államtitkár szerint a kormány számára kiemelten fontos a kutatás-fejlesztés, innováció területén a versenyszférában dolgozók támogatása, hiszen a magasan képzett szakemberek teljesítménye határozza meg Magyarország jövőjét.

A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló kutatás-fejlesztési bértámogatást csaknem 1300 vállalkozás igényelte. A kormányzati lépéseknek köszönhetően nálunk változatlanul az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség az Európai Unióban – tette hozzá Bodó Sándor.

Kapcsolódó írásaink

Célzottabb lesz a bértámogatás

ĀJövő héten kamarai és érdekképviseleti közreműködéssel elkészül egy vállalati fehér könyv azért, hogy minimálisra csökkenjen a koronavírus terjedésének kockázata