Gazdaság

Debrecen és Veszprém a legdrágább városok között

A fejlődés és a munkalehetőség is árképző tényező

Magyarországon a fővároson kívüli települések esetében Debrecen, Sopron és Veszprém (képünkön) helyezkedik el az ingatlanpiaci árlista élén – derül ki az Otthon Centrum legfrissebb felméréséből, amelyben a cég elemzői a fővároson kívüli települések téglalakásainak és családi házainak árait hasonlították össze.

Debrecen és Veszprém a legdrágább városok között
Debrecen és Veszprém a legdrágább városok között
Fotó: MH

A felmérés szerint a téglalakások átlagos négyzetméterára a nagyobb városokban 331 ezer forint volt idén. Az idei eladások alapján Debrecen bizonyult a legdrágábbnak (457 ezer forint négyzetméterenként), amelyet Sopron követ (420 ezer forint), a harmadik legdrágább város Veszprém (392 ezer forint). A négyzetméterárak mellett az abszolút árak is sokatmondóak: ebben a tekintetben is Debrecen a legdrágább, itt átlagosan 26 millió forintot fizettek egy téglalakásért, ám ezt az átlagárat Székesfehérvár és Veszprém is megközelítette. Ugyanakkor Sopronban egy lakáshoz ennél valamivel olcsóbban, 24 millió forintos középértéken is hozzá lehetett jutni. Kecskeméten és Szegeden átlagosan 21 millió forintba került egy lakás. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta: Debrecen és Sopron listavezető helye egyáltalán nem meglepetés: előbbi az ország második legnépesebb városa, amely dinamikusan fejlődik az utóbbi években, Sopron pedig a Nyugat kapujaként, fekvésének köszönheti népszerűségét az ausztriai munkalehetőségek miatt. A panellakások átlagos négyzetméterára 308 ezer forint volt idén, itt Székesfehérvár lett az első (412 ezer forint), Sopron a második (405 ezer forint) és Debrecen a harmadik (396 ezer forint). A vidéki családi házak átlagos négyzetméterára idén 242 ezer forint volt. Ebben a szegmensben ugyancsak Sopron a legdrágább (450 ezer forint), az ezüstérmes Érd (370 ezer forint), ezeket Debrecen követi (324 ezer forint). A többi nagyobb város ezektől az értékektől jelentősen elmaradt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom