Gazdaság

Tizenhárom millió forintot spóroltak a nyáron is ingyen vonatozó iskolás csoportok

A jogszabályi rendelkezések a tanítási időszakban biztosítanak általános és középiskolai csoportok számára díjmentes vasúti utazási lehetőséget az országos múzeumokhoz, nemzeti emlékhelyekhez.  A tavaszi járványügyi veszélyhelyben jellemzően elmaradt osztálykirándulások miatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén június végétől augusztus végéig terjesztette ki a kedvezményt – tájékoztatott lapunknak küldött közleményében a szaktárca.

Tizenhárom millió forintot spóroltak a nyáron is ingyen vonatozó iskolás csoportok
Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

A díjmentes vonatozás lehetőségével a nappali oktatásban részt vevő tanulók és minden tizedik diák után egy fő kísérő élhet az iskola által szervezett csoport tagjaként. A kedvezmény célja a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismertetése, ezért a határozatban tételesen felsorolt úti célokhoz lehet ingyenesen utazni.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, a jogszabályban biztosított kedvezmény csak a tanítási időszakra szól, a nyári szünetben alapesetben nem érvényesíthető. Így a tanév végén elmaradt kirándulásokat a vakáció ideje alatt bepótló diákoknak fizetniük kellett volna a vonatozásért.

A lehetőség ITM által elrendelt nyári kiterjesztése nyomán mintegy 4300 iskolás és tanár utazhatott díjmentesen idén július-augusztusban. Az intézkedésnek köszönhetően a kedvezményezettek átlagosan több mint 3100 forintot, összesen tehát hozzávetőleg 13 millió forintot takarítottak meg.

Szeptembertől ismét a jogszabály erejénél fogva szervezhetőek térítésmentes vasúti utazással tervezve az osztálykirándulások. A kedvezménnyel élve az iskolai csoportok az országos múzeumok mellett több mint 30 nemzeti és történelmi emlékhelyet, műemléket kereshetnek fel a pannonhalmi apátságtól az Országházon át a gyulai várig.

Kapcsolódó írásaink