Gazdaság

Megkezdődött az építőipar újbóli fellendülése

Idén megduplázódtak a kifizetések a családi otthonteremtési kedvezmény esetében, és nőtt az érdeklődés az új építésű családi, iker- és sorházak iránt

A koronavírus-járvány ellenére júniusban és júliusban már elkezdett élénkülni a hazai építőipar, leginkább az új építésű lakások esetében mutatkozik jelentős érdeklődés.

Megkezdődött az építőipar újbóli fellendülése
Boros Anita: Felkészülten áll az ágazat a világjárvány második hulláma előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarországon májusban tetőzött a koronavírus-járvány első hulláma, a hazai építőipari ágazatra is leginkább ebben a hónapban hatott negatívan a pandémia. Ugyanakkor az eddig meghozott gazdaságvédelmi intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy az építőipari termelés júniusban és júliusban az előző hónapokhoz képest növekedésre váltott – közölte tegnap Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésére reagálva. A KSH tegnap közölt kimutatása szerint idén júliusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Az épületek építése 18,8 százalékkal, az egyéb építményeké 22,9 százalékkal csökkent. Tavaly júliusban harminc százalék feletti növekedést mutatott éves alapon a magas- és a mélyépítés egyaránt.

Ezzel együtt viszont, míg májusban 20,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző hónaphoz képest, júliusban hat, júliusban pedig 3,5 százalékkal növekedett. A KSH adatait értékelve az államtitkár rámutatott, hogy tavaly júliusban egy sikertörténet végét, csúcspontját zártuk, ugyanis akkor 31,1 százalékos volt a növekedés 2018 júliusához képest, így magas bázishoz kell viszonyítani. Ugyanakkor továbbra is túlszárnyaljuk a korábbi válságidőszak értékeit. Idén július­ban a 2015. év tizenkét havi átlagához képest 132,1 százalékon állt az építőipari termelés, és ha a 2014-es év átlagához viszonyítunk, az Euró­pai Unióban átlagban 4,6 százalékkal, míg nálunk 36,6 százalékkal volt nagyobb az építőipari termelés. Az idei második negyedévben a bruttó hazai termék 13,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, de az építőipar csak 0,7 százalékkal esett vissza.

Boros Anita hangsúlyozta: a kormány óriási összegeket fordított arra, hogy a gazdaság ne kerüljön mélypontra, szeptember elejéig több mint kétezermilliárd forint támogatás jelent meg a gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően. Ennek keretében 6843 építőipari kérelmet nyújtottak be igénylők, és az 52 milliárd forintos támogatás 43 184 munkavállaló helyzetén segít. Április eleje óta tíz százalékkal nőtt az érdeklődés az új építésű családi, iker- és sorházak iránt az új társasházi lakásokhoz képest az előző év viszonylatában. Az első fél évben 445 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a bankok, éves összevetésben ez háromszázalékos csökkenést jelent. A közmegrendelések az építőipar 45 százalékát tették ki.

Az ITM tájékoztatása szerint idén megduplázódtak a kifizetések a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetében. Az első fél évben több mint 63 milliárd forinttal támogatta az állam a családokat, a csok esetében a kormány 2020. július 31-ig több mint 148 ezer családot támogatott 466 milliárd forinttal. A falusi csok július végéig csaknem tizenháromezer család otthonteremtését segítette, és hozzájárult kilencszáz olyan kistelepülés népességének növekedéséhez, ahol korábban lakosságcsökkenés volt. Lapunk érdeklődésére az államtitkár közölte, hogy az EU és az állam által finanszírozott út- és vasútépítések esetében a pandé­miás helyzet ellenére sincs fennakadás.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a júliusi, 21 százalékos zuhanás lehet az idei mélypont az építőiparban, a következő hónapokban kedvezőbb adatokra számíthatunk. Ugyanakkor mivel az ágazat jövőbeni teljesítményét meghatározó új megrendelések volumene jelentősen visszaesett, mínuszban marad az ágazat, az év egészében tízszázalékos lehet a csökkenés. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője azt közölte, hogy a rendelésállományban is érezhető a csökkenés immár, bár az épületek esetében továbbra is nő az érdeklődés, jelentős csökkenés az egyéb építményeknél látszik az uniós források kifutásával párhuzamosan, de pont ez az alág, ahol a kormányzat gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indít és indíthat a kereslet stabilizálása érdekében.

Kapcsolódó írásaink