Gazdaság

Jól vizsgázott a magyar bankrendszer

Minden bank hajlandó lesz a nehézséggel küzdő ügyfelének részleges moratóriumot vagy adósság-összevonást kínálni

Erős a magyar bankszektor a 2008-as válsághoz képest, így jelentősen hozzá tud járulni a nemzetgazdasághoz. A jegybank szabályozásainak ebben óriási szerepe van.

A magyar bankrendszer jól vizsgázott, miközben a második világháború óta az egyik legnagyobb gazdasági sokkot szenvedi el a világgazdaság – közölte Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Portfólió tegnapi hitelezési konferenciáján. Mint mondta, lassabb kilábalásra kell felkészülni, a V helyett úgynevezett pipa alakú felpattanás látszik, bár számos bizonytalanság van. A 2008-as válsággal ellentétben most nincs probléma a magyar bankrendszerben, a szektor erős, támogatni tudja a gazdaságot, amiben az MNB szabályozá­sainak jelentős szerepe van. A márciusban bevezetett törlesztési moratóriumban a hitelállomány negyven-ötven százaléka érintett, ennek hatására mintegy kétezermilliárd forint marad a lakosságnál és a vállalkozásoknál, ami az adósok likviditásának megőrzéséhez nagy segítséget nyújtott. Idén júniusban a moratóriumra jogosult mintegy 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millióan léptek be a moratóriumba. Biztosítani kell a fizetési hajlandóság megmaradását és a reorganizációt. Erre szolgálhat a kamatfizetési kötelezettség fenntartása, vagy a teljes törlesztések ütemezett visszafizetése – jelezte az igazgató.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke indokoltnak nevezte a moratórium bevezetését, és kijelentette: minden bank hajlandó lesz a fizetési nehézséggel küzdő ügyfelének részleges moratóriumot, vagy adósság-átütemezést, adósság-összevonást kínálni. A szektor sajátos operációs bravúrt hajtott végre, amikor a magyar adósok tizenhatezermilliárd forintnyi hitelállományának huszonnégy órán belüli felfüggesztését intézte. Ez a magyar bruttó hazai termék harmincnégy százaléka. Az elnök a magyarországi hiteltörlesztési moratóriumot messze a legkedvezőbbnek nevezte a régióban. Kiemelte az automatikus részvételt és a kilenc hónapos időtartamot, amely a leghosszabbak közé tartozik.

Kapcsolódó írásaink