Gazdaság

Népszerűek az állami hitelprogramok

A hazai bankok többsége elenyésző elutasítási arányról számolt be

A két legnépszerűbb hiteltermék a Széchenyi Hitel és a Növekedési hitelprogram (Nhp Hajrá). Utóbbi felkapottságát jól jelzi, hogy az OTP Bankkal eddig kétezer ügyfél szerződött április óta.

A pénzintézetek 531 milliárd forintot folyósítottak eddig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) programja, az Nhp Hajrá ezerötszázmilliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu adatai szerint. Kiemelik, hogy a két legnépszerűbb termék jelenleg a Széchenyi Hitel és az Nhp Hajrá. Utóbbi esetében a hitelintézetek beszámolói alapján az elmúlt hónapban nőtt a folyósított és az elbírálás alatt álló kölcsönök volumene is – április óta több ezer vállalkozás élt a kamattámogatott kölcsön lehetőségével.

A bankok többsége elenyésző elutasítási arányról számolt be, ez alapján a felhasználható hitelkeret közel fele már elfogyott – mondta Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Ez összhangban van az MNB júniusi becslésével, miszerint 2020 év végéig akár az ezermilliárd forintot is meghaladhatja az Nhp Hajrá szerződések volumene. Az Nhp Hajrá konstrukcióira az OTP csoportnál több mint kétezer ügyfél szerződött, hetvennyolcmilliárd forint értékben. Ebből több mint ötvenmilliárd forint folyósítása már megtörtént.

A K&H Bank július végéig hatvankilencmilliárd forint értékű szerződést kötött.

Az Erste Bank által az Nhp Hajrá program keretében augusztus végéig folyósított összeg meghaladta a negyvenegymilliárd forintot, ezt 220 vállalkozás igényelte, további 167 ügyfél pedig összesen ötvennyolcmilliárd forintnyi kölcsön bírálatára vár. A Gránit Bank augusztus végéig körülbelül harminchárommilliárd forintot folyósított az Nhp Hajrából, emellett több tízmilliárd forint áll elbírálás alatt. Körülbelül száz ügyfél adta be igénylését a bankhoz. A Budapest Bank a lízingszerződésekkel együtt több mint harminckétmilliárd forintra szerződött, amiből 20,5 milliárd forintot már folyósított is. A bank augusztus végéig 128 vállalkozással kötött szerződést, a Budapest Lízing pedig további 160 vállalkozásnak folyósított már Nhp Hajrát. További tízmilliárd forintnyi kölcsönről döntött már pozitívan a bank, elbírálás alatt pedig kilencmilliárd forint van.

A Budapest Lízingnél szintén több milliárd forintnyi Nhp Hajrá van még kilátásban. A Takarékbank a kölcsönből harmincmilliárd forintot folyósított, továbbá csaknem százmillió forintnyi ügylet van bírálat alatt. Az ügyfelek száma elérte a négyszázat.

Kapcsolódó írásaink