Gazdaság

Modern alternatívák veszik át a hagyományos önéletrajzok helyét

Átalakította a járvány az álláskeresői piacot, a változtatásra hajlamosabb fiatal generációk számára is felértékelődött a stabilitás. Informatikai és mérnöki területeken továbbra is tapasztalható a munkaerőhiány.

Modern alternatívák veszik át a hagyományos önéletrajzok helyét
Átalakította a járvány az álláskeresői piacot, a változtatásra hajlamosabb fiatal generációk számára is felértékelődött a stabilitás
Fotó: Pexels

Ma még a legtöbb cég bekéri a hagyományos önéletrajzot, azonban a self-branding (magyar néven: énmárkaépítő) profil – újszerűsége és hatékonysága miatt – kezd olyan népszerűvé válni, hogy joggal mondhatjuk, ez lehet egy modern alternatíva a hagyományos önéletrajzok helyett. A színes bemutatkozásra, arra, hogy a munkaerőpiac zajából valahogy kitűnjenek a munkaerőpiaci kereslet-kínálat megfordulásának köszönhetően már az álláskeresőknél is megjelent az igény – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh-Mázi Mária, a Dreamjo.bs vezérigazgatója, a Szerethető Munkahelyek Díj megálmodója.

A változó trend kapcsán kifejtette, a self-branding segítségével a klasszikus „ezt tudom" mellett megjelent az „ezt keresem" rovat is (álláskeresői igények), valamint a bemutatkozó részt színezik az „érdekességek rólam" frappáns megoldásai. A keretrendszer tehát fix, és egy gyors kitöltést követően szerkesztgetés nélkül egy vizuálisan gyorsan és hatékonyan emészthető kinézetet ad, viszont a tartalom sokszínűsége miatt mégis más és más lesz mindegyik profil. Opcionálisan feltölthetők olyan tartalmi elemek is, bemutatkozó videó, publikáció, referenciák, portfólió, hangulati elemek, amelyek tovább gazdagíthatnak egy-egy profilt.

Álláskeresői oldalról a Dreamjo.bs felhasználói többnyire városi diplomások, maga a portál pedig a munkaerőpiac úgynevezett fehérgalléros szegmensét szolgálja ki – mondta a vezérigazgató. Korábban jellemző volt, hogy y (és z) generációs álláskeresői többségről beszélhettünk. E csoport nyitottabb volt a változtatásra egy remélt jobb lehetőség vagy fizetés érdekében, az idősebb generációk viszont inkább a stabilitásra törekedtek. A járvány felforgatta ezt a piacot, olyan munkavállalók is a kikerültek az álláskeresői piacra, akik nem akartak munkahelyet váltani. Csökkent ugyanakkor a fiatalabb generáció változtatási kedve: ebben az időszakban számukra is fontosabbá vált a stabilitás – magyarázta Balogh-Mázi Mária.

A Covid–19-járvány ugyanakkor az informatikai és mérnöki állásokat messze nem sújtotta olyan mértékben, mint bármely más kategóriába tartozókat. Amely cégnél mégis érintettek lettek ezek a munkakörök, ott sem a tapasztalt szakembereket építették le. Informatikai területen és mérnöki kategóriákban továbbra is hiány van a nagy szaktudású, tapasztalt jelöltekből. De általánosságban elmondható, hogy speciális szaktudású munkavállalóból sokkal kevesebb jelölt van szinte minden szegmensben – mutatott rá Balogh-Mázi Mária.

Ami a jelentkezőket illeti, egyre több álláskereső igényli a hasonló pozíciókban elérhető fizetési sávok megjelölését. Tapasztalataink szerint nagy a szórás az igények kapcsán, és egyaránt megjelennek a kényszerhelyzet vagy akár a tipikus fizetési sávok ismeretének hiányából adódó alul- és felülárazások – emelte ki a szakember. A jövőben az átláthatóság növelésével próbáljuk az álláskeresőket segíteni ebben is, hogy több segítséget kapjanak a reális fizetési igények kapcsán – tette hozzá.

Munkaadói oldalról viszont egyre inkább nem a minimálisnak mondható legfeljebb néhány tízezer forint a döntő. Ennyi ugyanis benne van az általuk nem kommunikált, viszont konkrétan meghatározott fizetési sávban. Fontosabbnak tartják a speciális szaktudást, egy-egy tulajdonságot, jellemzőt, valamint a motivációt, hogy stabil és jó munkaerőt kapjanak. Felmérésük szerint a legtöbb jelentkező nem amiatt aggódik, mert interjúra sem kerül sor, hanem mert gyakran a saját idejét pazarolja azzal, hogy elindul ugyan a felvételi folyamat, de csak napokkal, esetenként hetekkel később (vagy csak a legvégén) derül ki: a munkáltató és munkavállaló közötti bértárgyalás el sem kezdődhetett volna, hiszen esélyük sincs hasonló fizetési szintben gondolkodni.

A Dreamjo.bs állásportál mind a cégeket, mind a jelentkezőket ösztönzi arra, hogy bátran jelöljék meg fizetési elképzeléseiket. „A fizetési igény kapcsán mindig azt szorgalmazzuk, hogy a munkavállaló ne fix számot, hanem fizetési sávot adjon meg" – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, ez mozgásteret ad a munkaadónak is. Viszont érdemes megadni alsó határnak olyan összeget, ami alatt a jelölt nem el sem kezdene részt venni a kiválasztási folyamatban, felső határnak pedig azt, amivel úgy érezné, jól meg van fizetve.

A munkavégzés helyét illetően Balogh-Mázi Mária szerint a távmunka és az otthon végezhető munka kísérleti fázisában vagyunk, és amennyiben ennek a munkaformának a népszerűsége elér majd egy kritikus pontot, a piacon is észrevehető számban fognak megjelenni eleve így hirdetett állások. Jelenleg az otthoni munkavégzés lehetősége az álláshirdetések nagy százalékában megtalálható. A tendenciák afelé mutatnak, hogy az otthoni munkavégzés elterjedésével a vidéki lokációkban működő vállalatok is hozzáférhetnek azon munkavállalókhoz, akik eddig a fővárosban vagy nagyvárosokban voltak elérhetők.

Kapcsolódó írásaink