Gazdaság

Még mindig sok a változó kamatozású konstrukció

A kölcsön kiváltásától sokan tartanak, mert azt gondolják, túl sok az adminisztráció, de ebben szakértők segíthetnek

A mostani alacsony kamatkörnyezet jó alkalmat ad arra, hogy a lakáshitelesek kiváltsák változó kamatozású konstrukcióikat a kockázatmentesebb fix formára.

Továbbra is hatalmas szakadék tátong a magyar lakáshitelpiacon, ami a biztonságos, kiszámítható, illetve a rizikósabb hiteleket illeti, ugyanis a meglevő hiteleknél még jelentős arányt képvisel a változó kamatozású konstrukció – derül ki a banki ajánlatokat bemutató Money.hu legfrissebb elemzéséből. Közölték: a szerződéses összeg szerint az újonnan felvett lakáshitelek több mint 98 százaléka ma már fix kamatozású, azaz az adott intervallumban a törlesztőrészlet ugyanannyi marad, függetlenül attól, hogy változnak-e a kamatok. Ezek a konstrukciók biztonságosak, kiszámíthatók, a hitelfelvevők számára pontosan tervezhetővé teszik a törlesztést.

A legbiztonságosabb megoldást a futamidő végéig rögzített lakáshitelek jelentik. Ugyanakkor a hivatalos jegybanki adatok szerint a meglévő lakáshitelek közel fele, 49 százaléka változó kamatozású, azaz kockázatos hitel, aminek nagysága 2205 milliárd forint.

Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője közölte, ezek a rizikós hitelek kockázatot jelentenek, hiszen amikor a piaci kamatok emelkednek, akkor növekedhet a törlesztőrészlet összege is. De ezek a kockázatok csökkenthetők, mégpedig hitel­kiváltással, vagyis ha a változó kamatozású hitelt fixre cseréli az ügyfél. Németh-Simkó Judit kiemelte, a kölcsönök kiváltásától sokan tartanak, mivel azt gondolják, hogy túl sok az adminisztráció, ugyanakkor szakértők segítségével ma ez viszonylag egyszerűen kivitelezhető.

A bankok ajánlatainak áttekintése azért lényeges, mert a hitelkiváltás esetében is jelentősek a különbségek. Nem biztos ugyanis, hogy az a bank kínálja a legjobb feltételeket, amelyikhez a meglévő hitel tartozik. A különböző fix kamatozású lakáshitelek között óriási különbségek lehetnek a hátralévő futamidő és a tartozás összegének függvényében. A Money.hu szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy nem mindegyik változó kamatozású lakáshitelnél érdemes a hitelkiváltást megtenni, ilyenek például azok, amelyeknél csak rövid idő van hátra a teljes futamidőből. Ugyanakkor Magyarországon 1457 milliárd forintot tesz ki az olyan változó kamatozású lakáshitelek volumene, amelyeket még legalább tíz évig törleszteni kell. Ezek esetében mindenképpen megfontolandó a fix kamatozású hitelre történő váltás. Mivel valamennyi hitel más és más, a hitelfelvevők jövedelmi helyzete is eltérő, ezért szakemberek segítségével érdemes belevágni a hitelkiváltásba – hívta fel a figyelmet Németh-Simkó Judit. Annál is inkább, mert a mostani alacsony kamatkörnyezet is jó alkalmat ad erre.

Kapcsolódó írásaink

Kezd élénkülni a piac a lakáshiteleknél

ĀMegugrott az állam által támogatott lakáshitelt igénylők száma, ugyanis tavaly július óta a kétgyermekes családok is kaphatnak maximum tízmillió forint kölcsönt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom