Gazdaság

Aktívnak ígérkeznek a héten a jegybankok

Hétindító. A magyarországi építőipar júliusban a vártnál nagyobb gyengülést mutathat, amiben a koronavírus-járvány mellett szerepet játszik a tavalyi erős bázis is

Az építőipar júliusi számaival egyértelműbbé válik a harmadik negyedéves hazai gazdasági teljesítmény. Az euróövezetből ipari, külkereskedelmi és inflációs adatok érkeznek a héten.

Aktívnak ígérkeznek a héten a jegybankok
Virovácz Péter: Élénkül az euróövezet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A héten egyetlen meghatározó magyarországi makrogazdasági adatot közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mégpedig az építőipar júliusi alakulását. Mint azt Virovácz Péter az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunkkal közölte, a viszonylag erős június után meglehetősen gyengék lesznek a júliusi adatok. A várható kétszámjegyű gyengülésben nemcsak a koronavírus-járvány játszik szerepet, de az is, hogy a tavaly júliusi bázis meglehetősen erős volt. Idén júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 14,2 százalékkal, az egyéb építményeké 17,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusihoz mérten 6,2 százalékkal emelkedett. Mint azt a távirati iroda közölte, idén az első hat hónapban az előző év azonos időszakához mérten az építőipari termelés 7,4 százalékkal mérséklődött. Az építőipari jelentéssel együtt viszont képet kaphatunk a harmadik negyedéves gazdaság alakulásában. Leginkább azért, mert már ismertek a júliusi kiskereskedelmi és az ipari adatok, emellett most közli a KSH az építőipart is. Virovácz Péter elmondta, hogy a kilábalás jelei már láthatók a gazdaságban, de összességében még mindig lassabb javulás képzelhető el, mint amire előzetesen számítani lehetett.

Nemzetközi szinten az Amerikai Egyesült Államokban a szerdai kamatdöntő ülésre lesz érdemes figyelni, anélkül, hogy változtatás lenne az alapkamaton, amely most nulla és 0,25 bázispont közötti sávban mozog. Mint azt az elemző elmondta, a Federal Reserve (FED) vezetése arról döntött a közelmúltban, hogy az újabb kamatemeléssel várnak addig, amíg az infláció a kétszázalékos szint közelébe emelkedik, és a munkanélküliség öt százalék alá csökken. Erre azért van szükség, mert az alacsony infláció nem serkenti a gazdaságot, illetve a munkabéreknél sincs jelentős változás. A mostani kamatdöntő ülésen azonban némi információt kahat a piac a FED stratégiájáról. Szintén az Egyesült Államokból kedden közli az augusztusra vonatkozó ipari termelési adatokat havi alapon az ottani statisztikai hivatal, szerdán pedig az augusztusi kiskereskedelmet. Előbbi esetében júliusban három utóbbinál pedig egyszázalékos volt a havi alapú növekedés.

Az Euróövezetből hétfőn közli az eurostat a júliusi ipari kibocsátást. Az azt megelőző hónapban mínusz 12,3 százalékos volt a visszaesés, júliusban nyolc százalék lehet év/év alapon. Szerdán közli az eurostat a júliusi külkereskedelmi adatot. Mint azt Virovácz Péter elmondta, az euró­övezetben növekszik az ipari termelés, és dinamikusabban emelkedik az export mint az import, ami a számokban annyit jelent, hogy 18 ezer milliárd euró többletre lehet számítani. Az eurostat augusz­tusi inflációs adatokat is közöl, ebben az esetben 0,4 százalékra lehet számítani, amit a FED-hez hasonlóan az Európai Központi Bank vezetése is alacsonynak tart.

Ami még mindenképpen érdeklődésre tarthat számot, az a Brexittel kapcsolatos bonyodalom. A brit alsóház a héten tárgyalhatja a belső piaci törvényt, amelynek elfogadásával gyakorlatilag felrúgják az Európai Unióval (EU) kötött kereskedelmi megállapodás lényeges pontjait. Így például az állami támogatások engedélyezésének szabályait semmissé tenné az új törvény. Amennyiben a felsőház is elfogadja a törvényt, semmissé válhat az EU és nagy-Britannia közötti kereskedelmi megállapodás, ami a brit jegybankot, a Bank of Englandot a várható gazdasági csökkenés miatt arra kényszerítheti, hogy negatív sávja tolja a jegybanki alapkamatot. Egyébként a FED mellett a Bank of England és a japán jegybank is kamatdöntő ülést tart a héten – előbbi 0,1, utóbbi mínusz 0,1 százalékon tartja az alapkamatot – de változtatás nem várható.

Elnöki játszma

Késlelteti az Európai Unió (EU) és az Egyesült Királyság közötti megegyezést a jövőbeni kapcsolatrendszerről Boris Johnson brit miniszterelnök az új belső piaci brit törvénytervezettel – közölte Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szombaton az M1-en. Mint mondta, az EU szerint a törvényjavaslat nemzetközi jogot sért, a britek pedig tisztában vannak vele, hogy mit tesznek.

Kapcsolódó írásaink

Óvatos újraindulás

ĀHétindító. A járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően június–július folyamán több mint négyszeresére nőtt a belföldi turizmus az ötödik hónaphoz képest