Gazdaság

Lassulva, de növekednek idén a húsárak

Az élelmiszeripar most bebizonyította, hogy a nemzetgazdaság egyik leginkább válságálló szektora, ezáltal a pandémia idején jobban felértékelődik a szerepe

Felértékelődött a helyi termékek szerepe a lakossági fogyasztásban. A húspiacon a csirkehús a legkeresettebb, elsősorban az alacsony ára és a fogyasztói szokások miatt. Ugyanakkor az év végére hét százalékkal nőnek majd a fogyasztói élelmiszerek árai.

Lassulva, de növekednek idén a húsárak
A csirkehús iránti kereslet emelkedik a piacon a leggyorsabban
Fotó: MH

„Várakozásaink szerint az év hátra lévő hónapjaiban tovább lassul majd az élelmiszerárak emelkedése” – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője. Ismertette, a pénzintézet prognózisa alapján hétszázalékos fogyasztói élelmiszerár-növekedéssel kell számolni 2020-ra, amihez a mezőgazdasági árak hatszázalékos felívelése társul. Az év rendkívüliségét számos tényező okozza az agráriumban. A koronavírus mellett az állatbetegségek – az afrikai sertéspestis (ASP) és a madárinfluenza –, az időjárási anomáliák, a nemzetközi szállítási nehézségek, a fogyasztói preferencia és a fizetőképesség változásai is ott vannak a képletben – sorolta az agrárszakértő. Kifejtette, ha ismét erős korlátozásokba ütköznének az állattartók és feldolgozók a Covid–19 miatt, az először a munkaerőn keresztül érintené őket. Az élelmiszeripar most bebizonyította, hogy a nemzetgazdaság egyik leginkább válságálló szektora, ezáltal a pandémia idején jobban felértékelődik a szerepe – hangsúlyozta az agrárszakértő.

Fórián Zoltán elmondta, a koronavírussal kapcsolatos tavaszi korlátok két irányban okoztak változást a fogyasztói szokásokban. Egyrészt az online csatorna amúgy is lendületes növekedése kapott újabb felhajtóerőt, amely a várakozások szerint tartós lesz. Kényelmi funkciója ezt a csatornát egyre népszerűbbé teszi majd. Másrészt a helyi termékek felértékelődtek a pandémia során. Ez viszont csak akkor tud tartósan beépülni a fogyasztói magatartásba, ha folyamatos támogatást kap – jelezte lapunknak az agrárszakértő, aki üzenetében és ütemezésében kiváló példaként említette a most is folyó Válaszd a hazait! kampányt. Szerinte más oldalról az oktatásban kell helyet kapnia a helyi termékek előnybe részesítésének.

Az agrárszakértő arról is beszélt lapunknak, hogy amennyiben ismét fokozódik a nyomás a járvány miatt, akkor újra lesz egy pánikvásárlási időszak, de rövidebb, mint márciusban. Ezt újra a krízisvásárlás követné, de szintén rövidebb változatban, majd jön az év végi élményvásárlás időszaka. Ezt pedig azt vetíti előre, hogy a szokásos keresleti arányok várhatók a húspiacon is – fejtette ki. Ugyanakkor Fórián Zoltán felhívta lapunk figyelmét, hogy a húspiacon belül a ser-tésárak az év első hét hónapjában 24,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Jelenleg hetek óta tartó stagnáló szakaszban vannak a sertéshús fogyasztói árai, ami a német piac azonos irányának köszönhető. A folyamat abból indult ki, hogy miközben az unió sertéshúsexportja erőteljesen emelkedett idén, a koronavírussal kapcsolatos belső piacszűkülés miatt a húsipari készletek felhalmozódtak, ez árkorrekciót indított el. „A várakozásunk most az, hogy a korrekció ellenére a tavalyinál magasabb szinten maradnak a sertésárak nemcsak idén, hanem a következő évben is. Komoly eltérést csak az okozhat, ha az ASP eléri az uniós sertésexport motorjának számító Németországot” – hangsúlyozta a szakértő.

A kacsahús kiskereskedelmi ára – típustól függően – meghaladja a három-négyezer forintot is kilogrammonként. Ennek kapcsán Fórián Zoltán úgy fogalmazott, a kacsahús ára több tényező hatására érte el mostani szintjét. Ezek közül kiemelkedik a már említett madárinfluenza, ami miatt tömegesen pusztították el az állományokat.

Az effektív hiány miatt az árak növekedésnek indultak – ismertette a szakértő. Hozzátette: mivel a telepítések nagyjából egy hónapja elkezdődtek, arra lehet számítani, hogy október végére a kínálat újra emelkedik majd, és az év végi keresleti csúcsot már megfelelő árualappal tudják kiszolgálni a termelők és a feldolgozók. Ebből érzékelhető, hogy az állatjárvány hatása sokkal erőteljesebben hatott idén, mint a koronavírus.

A kacsaszektor is tanult a tavaszi helyzetből, és a telepi, üzemi higiéniára sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek. Meggyőződésünk – folytatta a szakértő –, hogy ha nem üti fel ismét a fejét a madárinfluenza, a kacsaszektor sokkal kevésbé szenvedi majd meg a járvány második hullámát, mint az elsőt. Fórián Zoltán lapunkkal azt is tudatta, a tavaszi hullám a marhaárakban is tetten érhető volt. Jelenleg ismét a januári szintre estek vissza az árak. A húspiacon a csirkehús tartós nyerésben van. Ez abban is látható, hogy most a vágóbaromfiárak nőnek újra. A szakértő globális tendenciának nevezte, hogy a csirkehús iránti kereslet emelkedik a húspiacon a leggyorsabban. Az ok egyértelműen az árarányokban, a fogyasztói szokásokban és a húsfajtáról kialakult képben keresendő – fűzte hozzá az agrárszakértő.

A marhahús kiskereskedelmi ára 1800–4000, míg a csirkehúsé 1000–3500 forint között mozog kilogrammonként Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink

Szörnyű présbe került a húsipar

ĀAz áremelkedés a már globálissá szélesedő afrikai sertéspestisjárvány, még pontosabban ennek kínai rombolása miatt következett be, a koronavírus megjelenése tovább rontott a helyzeten

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom