Gazdaság

Látványosan segítette a talpra állást a munkahelyvédelmi bértámogatás

Szinte minden olyan munkahely, amelyet az Orbán-terv részét képező módon mentettek meg, a támogatás megszűnése után is megmaradt

Teljes munkaidőben is gyorsan és sokakat helyeztek újra állományba, azaz visszarendeződés figyelhető meg a vírus előtti időszakhoz képest, amit az is mutat, hogy voltak olyan munkáltatók, akik nem használták ki a munkahelyvédelmi bértámogatás teljes időtartamát.

Látványosan segítette a talpra állást a munkahelyvédelmi bértámogatás
Kilábalásra utal, hogy nem mindenhol használták ki a teljes támogatási időszakot
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nagyon nehéz pontos választ adni arra, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülők mekko­ra hányada kölcsönzött munkaerő, de a saját rendszereinkben azt látjuk, hogy csak a mi ügyfe­leink közel ötszáz ember munkahelyét tartot­ták fenn ezzel a támogatással – mondta lapunknak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. Kifejtette: azt tapasztalták, hogy a munkáltatók nagyon gyorsan tudtak dönteni, melyek azok a munkahelyek amelyeket a részmunkaidős foglalkoztatással meg tudnak tartani, így az érintett munkavállalókat sikerült hamar bevonni a támogatásba. Mindemellett azt is látjuk már, hogy teljes munkaidőben is gyorsan és sokakat helyeztek újra állományba, tehát van egyfajta fellendülés, ha úgy tetszik visszarendeződés a vírus előtti időhöz képest. Így sok esetben nem merítették ki a maximális három hónapos támogatási időszakot – tette hozzá. Ahogy a kedvező gazdasági környezet ezt lehetővé tette, újra nyolc órában dolgozhatnak azok is, akiket a vírussal járó visszaesés miatt részmunkaidőben voltak kénytele­nek foglalkoztatni a vállalatok. Ez azt is jelenti, hogy a Kurzarbeit-támogatás folyósítására már nem került sor az utolsó időszakra, hiszen a munkaadó által vállalt részmunkaidőn felül is tudta foglalkoztatni a támogatott munkaerőt. Összessé­gében elmondható, hogy szinte minden olyan munkahely, amelyet bevontak a támogatásba, a támogatás megszűnésével is megmaradt – mutatott rá Juhász Csongor.

Kérdésünkre elmondta azt is, nem észlelték, hogy az átfutási idő hosszabb lett volna, mint a nem kölcsönzött formában dolgozók esetében, inkább azt, hogy ugyanolyan fontos minden egyes munkavállaló bértámogatása függetlenül attól, hogy ki, milyen konstrukció­ban dolgozik. A kormányhivatalok összességében nagyon gyorsan reagáltak az igények elbírálásánál. A támogatások kifizetése során az adminisztrációban mindig segítőkész hozzáállást tapasztaltak, a kérdéseikre nagyon hamar kaptak gyakorlatias válaszokat – emelte ki Juhász Csongor.

A bértámogatás kiutalása is megtörtént a legtöbb esetben már tizedike előtt egy-két nappal, annak ellenére, hogy a határidők nagyon szorosak voltak hónapról hónapra. Persze országos viszonylatban voltak olyan területek, ahol esetleg az ügymenet a többihez képest némileg időszakosan lassult, például mert koncentráltabban vagy nagyobb hullámban jelentkeztek az igények, de összességében úgy gondolom, jól, talán mondhatom azt is, hogy sok esetben erőn felül teljesítettek a hivatalok a váratlan és szokatlan helyzet ellenére – összegzett az ügyvezető.

Kapcsolódó írásaink