Gazdaság

Egyre több magyar termék állja meg a helyét a nemzetközi piacon is

Egyre több magyar termék állja meg a helyét a nemzetközi piacokon is, ebből a teljes nemzetgazdaság profitálhat – jelentette ki Varga Mihály a Hell Energy Magyarország Kft. új tejeskávétöltő üzemének átadó ünnepségén, derül ki a tárca lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Egyre több magyar termék állja meg a helyét a nemzetközi piacon is
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzemének átadásán
Fotó: MTI/Vajda János

A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány folytatja a gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedéseket, amelyekhez az elmúlt évek fegyelmezett gazdálkodása biztosít fedezetet. A vállalat 8 milliárd forint összértékű munkahelyteremtő beruházását a kormány 4 milliárd forinttal segítette a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében.

"A cél továbbra is az, hogy a magyar gazdaság megállja a helyét az élesedő nemzetközi versenyben, ezért több olyan hazai cégre van szükség, amely magyar brandet képvisel" - mondta Varga, aki példaként említette a Hellt, amely egy olyan világmárka, amelynek termékei már 50 országban megtalálhatóak, mindemellett új, tejalapú italait teljes egészében hazai alapanyagokból készítik.

Varga Mihály kitért arra is, hogy az elmúlt évek fegyelmezett gazdálkodásának köszönhetően a védekezésre és a gazdaság újraindítására saját forrásból gazdálkodhat Magyarország.

Mint mondta: a második negyedévi 13,5 százalékos gazdasági visszaesés után a gazdaságvédelmi intézkedések folytatásával és a költségvetési ösztönzők fenntartásával éves szinten a csökkenés mértéke 5 százalék körülire mérsékelhető.

A miniszter szólt arról is, hogy a gazdaságvédelem egyik leghatékonyabb eszköze a vállalatok beruházásának támogatása, amelynek köszönhetően hazánk beruházási rátája továbbra is 28,5 százalék körül alakulhatott a második negyedévben, amely Európában az egyik legkedvezőbb arány.

A beruházások támogatását szolgálja a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program is, amelynek keretét a gazdaságvédelmi lépések egyikeként 15 milliárd forintról 40 milliárd forintra emelte a tárca. Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedések fenntartása kulcsfontosságú, a következő hetekben újabb intézkedések bejelentése várható.

Kapcsolódó írásaink