Gazdaság

A körforgásos gazdaságé a jövő

A fenntarthatóság alapelveinek érvényesítését valamennyi kormányzati intézkedési csomag kiemelten kezeli

A körforgásos gazdaságra áttérés kiemelt feladat, nemzetgazdasági szinten komoly kihívás – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára tegnap a Portfólió online konferenciáján.

A körforgásos gazdaságé a jövő
A lerakatok felszámolását célzó program a szemetelőknek is hadat üzen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Boros Anita a Sustainable World 2020 – Fenntartható világ 2020 címmel megrendezett tanácskozáson rámutatott: a fenntarthatóság alapelveinek érvényesítését valamennyi szakpolitikai területen kiemelten kezelik, minden kormányzati intézkedési csomagban. Boros Anita az eddig elért eredmények közül kiemelte a klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazott pontokat. A hulladékgazdálkodásban elkezdődött július elsejétől az illegális hulladéklerakók felszámolása, a Tisztítsuk meg az országot!-programban. Jövő július elsejétől betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket.

A piac elmozdult a környezettudatosabb gyártás irányába: május óta harminc százalékkal nőtt azoknak a termékeknek a száma, amelyek kiváltják ezeket az eldobható termékeket, így a fültisztító pálcikákat vagy műanyag poharakat, evőeszközöket. Kitért arra is, hogy a műanyagipari termék és technológiai váltás elősegítésére létrejött a Műanyagipari Klaszter. A PET-, alumínium- és üvegvisszaváltási és betétdíjas rendszer létrehozása lesz a következő lépés. A folyók védelmére példaként említette az első tiszai hulladékmentesítési projektet. Ezek szintén jelentős forrásokat igényelnek.

Kapcsolódó írásaink

Innovatív termékek a jövőért

ĀAz októberi Budapest Design Week témája a körforgásos gazdaság lesz, kiemelten jelenik meg a fenntarthatóság üzenete a kreatív formákban és az anyaghasználatban