Gazdaság

Matolcsy: Új feladatok várnak az Európai Központi Bankra

Az Európai Központi Bank (EKB) újfajta feladatairól írt szerdán a Növekedés.hu portálon megjelent angol nyelvű cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Matolcsy: Új feladatok várnak az Európai Központi Bankra
Matolcsy György
Fotó: MH

A Financial Times egyik írására reagálva Matolcsy kifejtette, az EKB-t nem köti olyan szerződés, amely kimondaná, hogy az árstabilitás fenntartása az egyetlen feladata, ellenben van olyan kötelezettsége a banknak, hogy támogassa az EU gazdaságpolitikáit.

Az EKB-nak tehát – magyarázta Matolcsy – sokrétű mandátuma van ahhoz, hogy támogassa azon nagyszabású intézkedéseket, amelyek az európai gazdaság átalakításához szükségesek. Mint írta, ez kiterjed a zöldpolitikára, a kkv-kkal kapcsolatos döntésekre, a digitalizációra, valamint az innovációra – az elsődleges ugyanakkor az árstabilitás biztosítása.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom