Gazdaság

Erőteljes júliusi javulás a külkereskedelemben

Az ipar és az autógyárak felfutása miatt az export visszaesése tovább mérséklődhet, az év második felében már emelkedést is mutathat

Az áprilisi mélyponthoz képest ötvenegy százalékkal növekedett az export júliusban, és ez emelte a külkereskedelmi többletet.

Erőteljes júliusi javulás a külkereskedelemben
Külkereskedelmi termékforgalom Magyarországon, milliárd forintban
Fotó: KSH/MTVA

Júliusban az export euróban számított értéke 5,6, az importé 7,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 184 millió euróval javult, 262 millió eurót tett ki – jelentette tegnap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A júliusi export értéke 51 százalékkal nagyobb az áprilisi mélypontnál, az import 33,1 százalékkal volt több, de egyik sem közelítette meg az első három hónap adatát. A júliusi export 77 százalékát, az import 71 százalékát az Európai Unió országaival bonyolította le hazánk. Az év első hét hónapjában az export 10,6 százalékkal, az import kereken tíz százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az exporttöbblet 727 millió euróval, 2,308 milliárd euróra csökkent.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: a külkereskedelem érdemi javulást mutat az áprilisi mélyponthoz képest, amikor 37,1 százalékkal zuhant az export euróértéke, valamint 29,4 százalékkal az importé. Az import visszaesésének mértéke így kissé meghaladta az exportét, ami a cserearányok javulására utal, míg az importot az előző hónapokban a kormány egészségügyi védőfelszerelés-, valamint eszközbeszerzései is növelték. Hozzátette: a következő hónapokban az ipar és az autógyárak felfutása miatt az export visszaesése tovább mérséklődhet, az év második felében pedig talán már növekedést is mutathat, ez azonban döntő mértékben attól függ, hogy milyen gyorsan áll talpra a külső kereslet. Összességében az idei évben 4-4,2 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet a tavalyi 4,33 milliárd euróról, jövőre azonban az alacsony bázis miatt érdemben növekedhet.

Idén az áruforgalmi egyenleg többletének csökkenése mellett a szolgáltatások egyenlege is romlik, így a folyó fizetési mérleg régen látott hiányt mutathat, azonban jövőre már jelentősen javulhat.

Kapcsolódó írásaink

Óvatos újraindulás

ĀHétindító. A járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően június–július folyamán több mint négyszeresére nőtt a belföldi turizmus az ötödik hónaphoz képest