Gazdaság

A költségvetés továbbra is biztosítja a járványügyi védekezéshez szükséges forrásokat

Magyarország uniós összehasonlításban is eredményesen védekezett a járvánnyal szemben, a magyar gazdaság visszaesése az Európai Unió átlagánál kedvezőbben alakult, azonban a járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések továbbra is komoly forrásokat igényelnek a költségvetésből. Így augusztus végére az államháztartás központi alrendszerének hiánya elérte a 2261 milliárd forintot - mutatott rá a pénzügyi tárca lapunkhoz eljuttatott szerdai közleményében.

A költségvetés továbbra is biztosítja a járványügyi védekezéshez szükséges forrásokat
A legagresszívebb világpiaci verseny közepette is több ezer lélegeztetőgépet sikerült beszerezni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az év első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 2,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 385,9 milliárd forintos hiányt értek el, mutat rá a tárca közleménye. 

A központi alrendszer bevételeinél megfigyelhető, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, a járvánnyal kapcsolatosan bevezetett adókedvezmények már több hónapja éreztetik a hatásukat. Az általános forgalmi adó esetében augusztus végéig a teljesülés az éves előirányzat 56,6 százaléka, míg a személyi jövedelemadó esetében az éves előirányzat 63,2 százaléka.

A szociális hozzájárulási adó és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok esetében pedig összességében az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült az év első nyolc hónapjában. 2020 augusztusában közel 283 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi nyolchavi bevétel összesen 772,4 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor 2020. augusztus végéig az uniós kiadások meghaladták az 1374 milliárd forintot.

Az év első nyolc hónapjában 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a hazai kiadások közül 2020. augusztus végéig kiemelhetők a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (150,6 milliárd forint) s a kiemelt közúti projektekre (140,0 milliárd forint) fordított források.

Fontos kiadásként jelentkezik a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (122,2 milliárd forint), a közúthálózat fenntartására és működtetésére (75,0 milliárd forint) kiadott források, továbbá a Falusi Útalapból (57,0 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (33,6 milliárd forint) kifizetett összegek.

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a családi támogatások szeptemberben esedékes összegét is (az augusztusi összeg mellett) augusztusban kapták meg az érintett családok, mintegy 32,1 milliárd forint összegben. A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány - hasonlóan az európai országok átlagához - a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet.

Kapcsolódó írásaink