Gazdaság

Óvatos újraindulás

Hétindító. A járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően június–július folyamán több mint négyszeresére nőtt a belföldi turizmus az ötödik hónaphoz képest

Az eurózónában az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése, míg idehaza a fogyasztói árindex augusztusi adata, a külkereskedelmi forgalom júliusi első becslése és az államháztartás augusztus végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató tekinthető a hét legfontosabb makrogazdasági eseményének.

Óvatos újraindulás
Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése csütörtökön lesz
Fotó: AFP/Sven Simon/Elmar Kremser

Az eurózónában a német ipari termelés júliusi adataival indul a hét, az előző egy 11,7 százalékos éves alapú visszaesés volt, a mai közlendő adat már kisebb mértékű csökkenést mutathat, a visszapattanás jeleire utalva. Franciaországban és Olaszországban is hasonló a tendencia – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője

Az eurózónán belül az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülése lesz a legjelentősebb. Németh Dávid szerint az alapkamat változatlan maradhat és az infláció is alacsonyabb lesz a két százalékos célértéknél, az EKB további mennyiségi lazításokat helyezhet kilátásba.

Az Egyesült Államokból szintén csütörtökön érkeznek munkapiaci adatok. Az előző heti számok arra utalnak, lassan, de helyreáll a munkaerőpiac, a segélykérelmek számát illetően stagnálás vagy minimális csökkenés várható – az előző heti új kérelmek száma 880 ezer – mondta Németh Dávid. Az Egyesült Államok foglalkoztatási adatai kapcsán korábban írtuk, eltérően működik a hazaitól. Az inflációs számok pénteken érkeznek a tengerentúlról, év/év alapon 1,2 százalékra gyorsulhatott az infláció az előző havi egy százalékhoz képest – szintén az élelmiszerárak miatt.

Idehaza holnap közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kereskedelmi szálláshelyek júliusi és első héthavi forgalmának adatait. A KSH kiemelte, hogy a járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a vendégéjszakában mért belföldivendég-forgalom júniusban dinamikusan, több mint négyszeresére nőtt a májusihoz viszonyítva.

Szintén holnap közli a KSH a külkereskedelmi termékforgalom júliu-si egyenlegét. Németh Dávid emlékeztetett, a hatodik havi mérleg 650 millió eurós többletet mutatott, a hetedik hónapban is az a kérdés, hogyan tudott a gazdaság újraindulni és hogyan talál magára. Az elemző szerint a hetedik havi egyenlegben úgyszintén többlet mutatkozhat az export javára.

Szerdán jelenik meg az augusztusi fogyasztói árindex. Ez hasonló lehet az egyébként magasnak mondható, 3,8 százalékos júliusihoz. Az augusztusi inflációt meghatározza az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágulása, valamint az, hogy ismét fizetni kell a parkolásért – mutatott rá Németh Dávid. Hozzátette, ugyancsak szerdán jelenik meg az augusztusi államháztartási egyenleg – az éves hiánycél 3,5-ről hét–kilenc százalékra nőtt, ezzel a céllal lehet összhangban a nyolcadik havi egyenleg is. w

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom