Gazdaság

A járvány sem törte meg a csok népszerűségét

A családi otthonteremtési rendszer egyedülálló abban is, hogy a kormány biztosította kedvezményrendszer folyamatosan bővül – mondta Tállai András államtitkár

Már több mint ötéves a csok, amelyet új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. A konstrukció a pandémia ellenére sem vesztett népszerűségéből.

A járvány sem törte meg a csok népszerűségét
A konstrukció sok családnak segített lakhelyet találni vagy éppen felújítani
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Töretlen a csok népszerűsége, a kifizetések a koronavírus-járvány ellenére megduplázódtak. Az idei első fél évben családi otthonteremtési kedvezmény (csok) formájában több mint 63 milliárd forinttal támogatta az állam a családokat – hívta fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tájékoztatása szerint 2020 első fél évében felpörögtek a csokkifizetések: míg 2020. január 1. és 2020. június 30-a között 63,2 milliárd forintot, addig tavaly ugyanebben az időszakban ennek az összegnek a felét, mindössze 31,9 milliárd forintot fizetett ki erre az államkassza. A Magyar Államkincstár kifizetési adataiból egyértelműen kiolvasható, hogy a családok még a veszélyhelyzet ideje alatt is éltek a csok kínálta kedvező lehetőséggel, és folyamatosan intézték az igénybevételéhez szükséges ügyeket – mondta.

A csok jelentős segítség az otthonteremtésben, ezzel a kormány 2020. július 31-ig több mint 148 ezer családot támogatott 466 milliárd forinttal – húzta alá az államtitkár. A csok mellett a kormány számos – a családokat és a fiatalokat támogató – intézkedésének is betudható az, hogy sikerült demográfiai fordulatot elérni – emelte ki Tállai András, emlékeztetve arra, hogy 2020 első fél évében a születések száma 5,5 százalékkal több volt, mint az előző évben. Már több mint ötéves a csok, amelyet új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Meglévő gyermekeik után a házastársak, az élettársak és az egyedülálló szülők, valamint a gyermeket vállaló házaspárok is igényelhetik. A magyar családi otthonteremtési rendszer egyedülálló abban is, hogy a kormány biztosította kedvezményrendszer folyamatosan bővül – mondta az államtitkár. A tavaly július 1-jén debütált falusi csok hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen azon túl, hogy július végéig mintegy 13 ezer család otthonteremtését segítette, hozzájárult kilencszáz olyan kistelepülés népességének a növekedéséhez is, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt – tette hozzá. A falusi csok használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint a meg-lévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepüléseken. Három gyermek után már akár tízmillió forint állami támogatás is járhat.

Kapcsolódó írásaink