Gazdaság

A gazdaságvédelmi akcióterv az építőipart is segíti

Az ipar áprilisban volt mélyponton, év végéig fokozott élénkülés lehet

A magyar gazdaságban, így az építőiparban is elindult a javulás, ami a bruttó hazai össztermék (GDP) 20–21 százalékát lefedő gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhető. A tegnap napvilágot látott ipari termelési adatok is kilábalásról árulkodnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv az építőipart is segíti
Kassay Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke és Boros Anita államtitkár az Építők napi díjátadón
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az építőipar a koronavírus-járvány alatt is „derekasan helyt állt”, hiszen az építkezések az adott helyzetben tovább folytatódtak – mondta Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár az Építők napi díjátadón. Hozzátette: a járványnak pozitív hatása is volt, hiszen felgyorsult az építőipar digitalizációja. A kormány a nemzetgazdaságot meghatározó ágazatként tekint az építőiparra, amely 2017 és 2019 között korábban példátlan termelékenységi mutatókat produkált – mondta. Szerinte 2019 volt a csúcs, amikor a GDP 4,9 százalékos növekedéséhez az építőipar egy százalékponttal járult hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadta a júliusi ipari termelési adatokat, amelyből kiderült, volumene 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés mértéke 28,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélyponthoz képest. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint a következő hónapokban folytatódhat a kilábalás, a kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet a magasabb – bár most már csökkenő – munkanélküliség, a bércsökkentések és a fogyasztók óvatossága miatt. Ugyanakkor a későbbiek során megjelenhet az elhalasztott kereslet is, így az év hátralevő részében Suppan Gergely az ipari termelés fokozatos élénkülésére számít.

Még mindig mínuszban van a magyar ipar, de a visszakapaszkodás folytatódott – állapította meg kommentárjában Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. A járvány miatt elrendelt korlátozások következtében  áprilisban volt a mélyponton, azóta kezd magára találni. Ugyanakkor a kilábalás üteme lassult, az adatokat a bázishatás is befolyásolta. Az augusztusi számok nagyobb növekedésről szólhatnak, az idén ugyanis a tavaszi korlátozások miatt több gyár előrébb hozta a szabadságolásokat.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője a magas bázis miatt nagyobb visszaesésre számított júliusban, így a 8,1 százalék számára pozitív meglepetés. A havi növekedési adat is fokozatos kilábalásról árulkodik az áprilisi mélypont után, tette hozzá. Jó jelnek nevezte, hogy legfontosabb külkereskedelmi partnerünktől, Németországból is kedvező adatok érkeztek a feldolgozóipari megrendelések növekedéséről.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője 9,5 százalékos, munkanaphatással igazított csökkenésre számított a KSH által becsült 7,7 százalékkal szemben – írta az MTI. Augusztusban vélhetőentovább bővült az ipari termelés. A legutóbbi PMI adatok biztatóan alakultak, illetve az autóiparban a korábbi évekre jellemző nyári leállások az idén jóval visszafogottabbak lehettek.

Kapcsolódó írásaink