Gazdaság

Telt ház a vidéki szálláshelyeken

A fővárosi szolgáltatóknak ki kell dolgozniuk a magyar vendégeket célzó csomagokat

A járvány második hulláma miatt a külföldi turisták elmaradása nehéz helyzetbe hozza az utazásszervezőket, míg a vidéki szálláshelyeken az előfoglalási adatok alapján szeptemberben és október első felében is telt ház van.

Telt ház a vidéki szálláshelyeken
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A március óta takarékon működő utazási irodák számára a legnagyobb kihívást a munkahelyek megtartása jelenti – mondta lapunknak Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének általános alelnöke.

Noha idén nyáron több belföldi utat kínáltak, mint máskor, az itthoni nyaralások többségét nem irodákon keresztül szervezik. A magyar főváros esetében pedig elmondható, hogy az itt dolgozók a külföldi beutazókból élnek, idehaza egyelőre nem jellemző az a fajta szervezett belföldi turizmus, hogy rendszeres időközönként Budapestre érkeznének vidékről eltölteni néhány napot. Nyáron főként a szomszédos országokból érkeztek külföldi turisták, főleg kulturális céllal, sokan vidékre – az országösszetételre a nem magyar rendszámokból lehetett következtetni – tette hozzá Erdei Bálint, de mindez a korábbi látogatói számoknak csak töredéke volt.

Előzményként elmondta még, a kurzarbeit, valamint a járulékkedvezmények segítséget jelentettek, azonban most olyan további megoldásokra is szükség van, amelyek csökkentik a működési költségeket. Több ezer szakember munkája van veszélyben, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, és több idegen nyelven is beszélnek.

A helyzetet nehezíti, hogy a bizonytalan helyzet miatt a már előre lefoglalt (és befizetett) utakat is visszamondják a kiutazók, az előre befizetett összegek pedig zömében ilyenkor már a külföldi partnernél vannak. Ha az utazás ellehetetlenül, az irodának kell visszafizetnie az utas számára a már előre odaadott összeget, amit nem biztos, hogy visszakap a turistát fogadó partnerétől, hiszen mindenki a járvány hatásaival küzd – magyarázta.

Az ágazat szereplői a vakcinában bíznak, ami optimista forgatókönyv szerint is csak jövő tavaszra várható. Ezenkívül figyelik a környező országokat, nemzetközi példákat, milyen támogatási formák jelentek meg, amelyekkel megtartható a munkaerő, átalakítható a működés, bízva abban, hogy itthon is lesz még hasonló. Ugyanis akik talpon maradnak, előnyt élveznek majd az újrainduláskor.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lapunk megkeresésére azt válaszolta, a turizmus újkori történetének legjobb időszakát zártuk a vidéki Magyarországon: júliusban és augusztusban várakozáson felül teljesített a belföldi turizmus. Júliusban 1,2 millió magyart fogadtak a szálláshelyek, évtizedek óta ez a vendégszám a legmagasabb nyár közepén. A turizmus árbevétele a járványválság évében 22 százalékkal volt magasabb itthon, és az augusztus is hasonlóképpen alakult. Kiemelkedő volt a Szép-kártya felhasználása is, júliusban a költések több mint ötven százalékkal meghaladták a júniusi értéket és majdnem ugyanennyivel a múlt év ugyanezen időszakában mért értékeket. Az előfoglalások alapján azt látni, szeptemberre és október első felére is telt ház van a vidéki szálláshelyeken, a magyarok aránya pedig nyolcvan százalék feletti.

A nyári forgalom viszont alacsony volt a fővárosban, aminek az egyik oka az, hogy Budapest kitettsége a külföldi turistáknak kilencven százalék feletti. Az MTÜ úgy véli, az elkövetkező hónapokban a külföldiek hiányától szenvedő fővárosi szolgáltatóknak ki kell dolgozniuk a belföldi vendégek fogadását célzó csomagokat. A vírus végső legyőzéséig a belföld felé fordul a kormány turizmuspolitikája, amely teljes erővel támogatja, hogy a magyarok itthon tudják élvezni az utazással járó előnyöket.

Kapcsolódó írásaink