Gazdaság

Elnyúlhat a szezon a belföldi turizmusban

A fürdők látogatása mellett a kirándulásoknak is kedvez az időjárás és az őszi természet

Tovább pezseghet a belföldi turizmus, ha a vendégeken múlik. Egy felmérés szerint csaknem minden második válaszadó tervez őszre többnapos utazást.

Elnyúlhat a szezon a belföldi turizmusban
Kedvelt elfoglaltság egy térség nevezetességének felkeresése
Fotó: MH/Purger Tamás

A szeptemberi belföldi szállásfoglalások 21 százalékkal, az októberiek 14 százalékkal magasabbak az előző évinél – derült ki a Szallas.hu legfrissebb felméréséből. A legkere-settebb úti célok a méltán híres fürdővárosok, mint Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Eger és Hévíz. Szintén népszerű település még Siófok, Egerszalók, Visegrád, Nyíregyháza és Miskolctapolca is a vendégek körében. A fürdők látogatása mellett az időjárás és az őszi színekben pompázó természet is kedvez a kirándulóknak, túrázóknak, de kedvelt elfoglaltság a térség nevezetességeinek felkeresése is – tájékoztatott a programlehetőségekről Kelemen Lili, a cég sajtószóvivője. A következő hónapokban az átlagos foglalási érték 65 ezer forint.

Az őszi utazás azok körében is népszerű, akik már nyaraltak, és azoknál is, akik valamilyen okból kifolyólag nem vakációztak. A Szallas.hu adatai szerint a foglalások többsége (43 százalék) két éjszakára, minden ötödik háromra, 18 százalékuk pedig egy éjszakára szól. Az apartmanok, a vendégházak, a panziók és a háromcsillagos hotelek a legkeresettebb szállástípusok. A sok bizonytalanság, a tartós otthoni munkavégzés és az összezártság után különösen jólesik a környezetváltozás, kikapcsolódás, hiszen ezek segítségével feltöltődhetünk – írta a sajtószóvivő, hozzátéve: a felmérésben résztvevők háromnegyede energikusabban tér vissza a munkavégzéshez egy utazást követően.

Erősen megoszlik, kinek mennyi fizetett szabadsága maradt még idén. A koronavírus-járvány miatt a munkáltató kérésére a válaszadók 44 százalékának ugyan nem kellett szabadságot kivennie, de körülbelül minden tizedik embernek hat–tíz, nyolc százalékuknak egy–öt napot kellett kivennie. Ugyanakkor tévhit, hogy az embereknek nem maradt szabadságuk: bár a felmérés nem reprezentatív, de válaszadók 27 százaléka még hat–tíz, 17 százaléka 11–15 fizetett szabadsággal rendelkezik, minden tizedik pedig 16 vagy több nappal gazdálkodhat. Utóbbival megegyezik azoknak az aránya is, akiknek egy–öt nap szabadságot kell még beosztaniuk.

Kapcsolódó írásaink