Gazdaság

Az itthon előállított pezsgő mintegy ötödét exportálják

Sikeres a tízmilliárdos szőlő- és borágazati válságkezelő program

Külön támogatást kérvényezhettek a prémiumbor- és prémiumpezsgő-előállító cégek a válság miatt kialakult helyzetben.

Az itthon előállított pezsgő mintegy ötödét exportálják
Feldman Zsolt: Jövőre tovább javulhat az adminisztrációs környezet
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti négyszázmillió forinttal – jelentette be tegnap a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Etyeken. Feldman Zsolt a második alkalommal, Gondolatok a buborék körül címmel megrendezett pezsgőkonferencián a távirati iroda beszámolója szerint rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban, a járvány miatt sok prémiumbor- és prémiumpezsgő-előállító cégnél volt bevételkiesés, emiatt külön támogatást kérvényezhettek. Az államtitkár szerint sikeres a tízmilliárdos szőlő- és borágazati válságkezelő program, amit jól mutat, hogy egyensúlyközeli állapot alakult ki a kínálati és keresleti oldalon.

Feldman Zsolt elmondta, hogy ma Magyarországon 24 millió palack pezsgőt állítanak elő, ebből mintegy ötmilliót exportálnak. Jelezte, hogy a magyar pezsgőt az exportpiacokon közel kétszeres áron értékesítik a magyar borhoz képest.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar pezsgő-előállítás nem a legegyszerűbb adminisztrációs környezettel körbevett szektor, mivel sok szabályozás betartását követeli meg. Reményét fejezte ki, hogy a 2013-as adminisztrációs egyszerűsítést követően, amikor a pezsgőkészítés lehetősége megnyílt a családi borászatok számára, 2021-ben a teljesen megújuló borászati szabályozás tovább javítja az adminisztrációs környezetet.

Rókusfalvy Pál borász, a konferencia társszervezője kiemelte, Etyek a „magyar pezsgő hazája” azért szervezte meg a konferenciát, hogy minél inkább fogyasztható legyen az ünnepek itala a hétköznapokban is. Rámutatott, hogy a magyar borászok csak egymást segítve, saját képességeikben maximálisan megbízva javíthatják tovább termékeiket, s ha ezzel megvannak, akkor mehetnek ki a nagyvilágba.

Kapcsolódó írásaink