Gazdaság

Kedvező változás az adópolitikában

A hangsúly a fogyasztási tételek terhelésére tevődött, egyre többen fizetik a közterheket

Az adózás megközelítésében, illetve a filozófiában jelentős a változás, ezzel lehetett élénkíteni a gazdaságot, és a csökkenő adók ellenére növelni az állami bevételeket.

Érdemi szigorítás nélkül sikerült pénzt fordítani a gazdaság élénkítésére, ami leginkább a kedvező adópolitikának volt köszönhető – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. Mint elmondta, a kedvező adópolitika abban is megmutatkozott, hogy az elmúlt hét-nyolc évben javult az adófizetési hajlandóság, a többletforrást vissza lehetett forgatni a gazdaságba. Ezt azzal együtt tette így a kormány, hogy a többletforrást nem elsősorban az államadósság csökkentésére fordította. Ehhez viszont az kellett, hogy a kormánynak sikerült stabilan tartania az államháztartást, ebből adódóan kisebb volt a költségvetési hiány, vagyis könnyebb volt finanszírozni az adósság csökkentését. Ezt úgy sikerült elérni, hogy magasabban tartották a növekedést, így viszont gyorsabban lehet kinőni az államadósságot. Mindezt segítette a társasági adó csökkentése, amely európai viszonylatban kiemelkedően alacsony. A társasági adó csökkentésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a munkaköltségek emelése ezt némileg ellensúlyozta, viszont ez kedvezően hatott a termelékenységre és a gazdaságra.

Megjegyezte: az alapvető változást ugyanakkor nem egy-egy adónem módosítása jelentette, hanem a megközelítésben volt eltérés a központi kormány részéről. A hangsúly ugyanis eltolódik a fogyasztást terhelő adók irányába. Ezek nagyon magasak, viszont elmondható az is, hogy a munkát terhelő adók, a szociálpolitikai hozzájárulás, vagy az említett társasági adó viszont csökken. Ezzel az állam az élőmunkára rakódó terheket enyhítette, a kieső költségvetési bevételeket viszont ellensúlyozta az, hogy a fogyasztást terhelő adókat növelték. Virovácz Péter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unió megpróbálja egységesíteni az adókat. Magyarország viszont nem érdekelt abban, hogy bizonyos adónemeket, amik a gazdaság élénkülését teszik lehetővé, vagy elősegítik a beruházásokat, egységesen megemeljék.

Kapcsolódó írásaink

Kedvező hatású adópolitika

ĀAz ország versenyképességére kedvezően hatottak a 2010 utáni kormányzati reformok mellett a jegybank 2013-tól indított programjai, valamint a monetáris kondíciók