Gazdaság

Matolcsy György: Második esély Európa számára

Martin Sandbu, a Financial Times újságírója arra figyelmezteti az Európai Uniót, hogy ne ismételje meg a 2010-es évek hibáit a politikai döntéshozatalban, amikor az európai vezetők az ösztönzésről a szigorításra váltottak – írta Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu gazdasági portálon.

Matolcsy György: Második esély Európa számára
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

Kiemelte: ezúttal nem elegendő, ha az Európai Unió felfüggeszti a költségvetési szabályokat, hogy elkerülje az egy évtizeddel ezelőtti hibák megismétlését, mert pontosan egy évtizedet hiányoltunk, hogy szembenézzünk és megoldjuk a valódi európai kihívásokat.

A válság esélyt ad arra, hogy szembenézzünk a demográfia, a migráció, az euró, a globális versenyképesség, a hosszú távú fenntarthatóság, az egészségügyi rendszerek, az unión belüli politikai patthelyzet, a vagyonteremtés és a munkahelyteremtés válságával – sorolta a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy György: Sem tettesek, sem megmentők

ĀA központi bankosok dilemmájának kulcsa: az hogy hogyan határozzuk meg a kamatot valójában a tudás hiánya arról, hogy milyen okokból esik a kamat természetes rátája – mutatott rá a jegybankelnök