Gazdaság

Már a harmadik negyedévben nőhetnek a gazdasági mutatók a mostanihoz képest

Visszaesett a külkereskedelem

A Központi Statisztikai Hivatal elemzésében a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi, 13,6 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 6,8, az ipar 4,3, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá.

A teljesítményromlást a külkereskedelmi forgalom 7,7, a végső fogyasztás 4,5 és a bruttó felhalmozás 1,4 százalékpontú mérséklődése is okozta. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletága vezetője szerint a harmadik negyedéves adat a mostaninál kedvezőbb lesz, viszont a GDP még visszaesést mutathat, az egész évben négy-öt százalék körül alakulhat a mértéke. A turizmus mellett leginkább a szórakoztatóipart és az ipart érte a válság. Jelentősen romlott a külkereskedelmi egyenleg is az export visszaesése, illetve az egészségügyi beszerzések miatt – tette hozzá. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője pozitívnak tartja, hogy a rendkívüli helyzet ellenére a szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen csupán 12,2 százalékkal mérséklődött. A logisztika és a vendéglátás teljesített legrosszabbul a meghatározó szolgáltatási ágak közül. Az elemző nagyobb esélyt lát a gyorsabb kilábalásra, mert az ipar talpra állásával a nettó export gyorsan javulhat, és a fogyasztás sem csökken nagyon, a beruházások pedig már második negyedéve mérséklődnek. Az ING Bank egyelőre fenntartja, hogy az év egészében 5,5 százalékkal csökkenhet a GDP, jövőre pedig 4,9 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak – írta tegnap az MTI.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom